fallback

Експерт: С мисията на SpaceX вече можем да говорим за развитие на космически туризъм

Как се „чупи“ 58-годишен рекорд на орбитална мисия, коментира Светослав Александров от Cosmos.bg

20:13 | 12.09.24 г.

Вече можем да говорим за развитие на космически туризъм с излизането в открития космос на мисията на SpaceX – най-успешно пилотираната от Земята експедиция. Това е най-амбициозната космическа инициатива след кацането на Луната. Корабът на SpaceX се отдалечи на 1400 километра от земната повърхност, което е истински рекорд. Това съобщи в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria Светослав Александров, администратор на сайта Cosmos.bg.

Той уточни, че експедицията на SpaceX счупи 58-годишен рекорд за околоземна орбитална мисия. Според него това ще е и първото посещение на човек отвъд радиационните пояси на Ван Алън за последните 50 години.

Той припомни, че мисията претърпя много отлагания. „Първоначалната дата беше през август, но метеорологичните условия тогава представляваха проблем. Днес астронавтите най-сетне ще излязат в открития Космос – на 700 километра над Земята. Важно е да се подчертае, че това е частен кораб, частни астронавти и частни скафандри. SpaceX очаква да започне да произвежда тези скафандри масово. Тази мисия ще е тяхното бойно кръщение“, коментира Александров.

По думите му все повече милиардери инвестират в такива инициативи, защото събраните данни допринасят за иновации в медицината и други научни сфери. „Предстои и втора мисия с кораб Crew Dragon, но съдбата ѝ ще се реши, когато приключи настоящата мисия и се обработят резултатите“, отбеляза Александров.

Според него до 2027 година е напълно възможно печалбите на SpaceX да надхвърлят бюджета на държавната космическа агенция НАСА (Национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство), защото „вече са монополист“. „Досега са осъществили 90 полета, което е абсолютен рекорд за частна компания“, добави Александров.

Какви научни опити ще правят астронавтите? Каква е благородната кауза на SpaceX за болни деца? Кога ще има мисия с пилот Илон Мъск – старши?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:42 | 12.09.24 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още