fallback

Колко близо са Израел и „Хамас“ до прекратяване на огъня

Целта на Нетаняху е да унищожи възможностите за възкръсване на палестинското ислямистко движение, коментира журналистът Христо Петров

17:15 | 11.09.24 г.

Основната цел на Израел, която ще остане непроменена, е физическото унищожаване на "Хамас" с действия в Западния бряг срещу клонове на палестинското ислямистко движение и палестинското движение "Ислямски джихад". Тази прогноза в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи журналистът Христо Петров.

Той напомни, че след началото на военната операция в Ивицата Газа към Западния бряг се изтеглиха много от лидерите и бойците на "Хамас". „Неслучайно са тези операции в Джанин с тези бронирани булдозери, които разрушават улиците – именно за да се унищожат възможностите за възкръсване на "Хамас"“, обясни журналистът целта на подготвяната от Бенямин Нетаняху „Филаделфийска операция“ – коридор в Ивицата Газа до границата с Египет, която е изведена като приоритетна.

По думите му, това е илюстрация на противоречивите послания на израелския премиер – при унижожаването на военното крило на бойците на „Хамас“ загиват и хиляди невинни жертви. Журналистът смята, че има още едно противоречие в поведението на Нетаняху за приоритетите, които се извеждат – дали приоритетът е унищожаването на „Хамас“, или връщането на пленниците. Той подчерта, че резултатът е повече във военната област, отколкото при политическите усилия за връщането на политическите заложници, а това създава напрежение в израелското общество.

Христо Петров посочи, че всяка война, на която сме свидетели, след това създава условия за възкръсване на "Хамас" по един или друг начин, като се имат предвид военните формирования. "Това ще продължи дотогава, докато не бъдат създадени условия за изпълнение на споразумението от Осло, от което в момента Нетаняху се отрича като дявол от тамян. Защото без създаване на условия за Палестинска държава няма да има мир в този регион", коментира журналистът.

Той добави, че все повече страни се обявяват за тази стъпка за решаване на този конфликт, но решението на конфликта не е в ръцете на международната общност. „Виждаме, че и ООН, и Съветът за сигурност са абсолютно безпомощни. Решението на конфликта е изцяло в ръцете на Израел и на палестинците“, категоричен е журналистът.

Какво ни напомня историческата памет за палестинската кауза и окупираните територии, къде са нейните поддръжници ? Каква позиция ще заеме Египет в решаване на проблема при осъществяване на „Филаделфийския коридор“? Приближава ли „сдобряване“ на Израел със Саудитска Арабия? Каква е ролята на Русия в продължаващите конфликти в Близкия изток? Променя ли се позицията на Башар ал-Асад? Възможна ли е среща на сирийския президент с Реджеп Тайип Ердоган?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:15 | 11.09.24 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още