fallback

М. Керемедчиев: Около 60% от европейците се притесняват за своята физическа сигурност

Тепърва трябва да се правят сериозни разходи за сигурността на хората, които живеят в ЕС, извън конкурентоспособността на икономиката, посочи бившият зам.-министър на външните работи и икономиката

13:09 | 11.09.24 г. 1

Има масово недоволство от политиката на Европейския съюз и конкретни страни в направление икономическа и социална сигурност. Около 60% от европейците се притесняват за своята физическа сигурност. Тези притеснения ще избуят в избори и всеки, който пренебрегва тези основни страхове, ще получи шамар. За това предупреди в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи и на икономиката. Той се позова на доклада на Марио Драги за конкурентоспособността на европейската икономика, в който се твърди, че за пръв път от Студената война трябва „искрено да се страхуваме за нашето самосъхранение“.

Керемедчиев прогнозира, че тепърва трябва да се правят сериозни разходи, които не са заложени в конкурентоспособността на европейската икономика, а за сигурността на хората, които живеят в ЕС.

„Дори да се направят сериозни инвестиции, има още фактори, които забавят развитието на Европейския съюз. Например, САЩ са инвестирали 320 млрд. долара през последните години във високи технологии и изкуствен интелект. В Китай инвестицията е около 120 млрд., а ЕС е отделил едва 25 млрд. евро в този сектор. Това показва, че цялата посока на европейската икономика е погрешна“, съгласи се той с изводи в доклада на Марио Драги, наречен нов спасителен „План Маршал“.

Като една от причините за това Керемедчиев посочи, че „Олаф Шолц е един от най-слабите германски канцлери и настоящото германско правителство обезличава Германия и целия Европейски съюз“, що се отнася до икономиката.

Според него проблемите, които се споменават в доклада на Драги, са натрупвани с години. „В непосредствено бъдеще едва ли ще можем да очакваме подобрение на ситуацията. В ЕС има изтрезняване по отношение на Зелената сделка. Европа също тепърва разбира, че разходите за отбрана са твърде ниски“, посочи Керемедчиев и очаква, че заради изоставането във високите технологии "европейските страни да продължат да буксуват".

По думите му „все повече Съединените американски щати имат други приоритети и Европа не може вечно да разчита на военна подкрепа“, затова вече се говори за еврокомисар по отбрана. 

„Нужно е ЕС да бъде по-проактивен по отношение и на Украйна. На фона на всичко това отделянето на средства за инвестициите за повишаване на конкурентоспособността ще са предизвикателство“, смята анализаторът. Той е убеден, че ситуацията в Украйна изисква Европейският съюз да увеличи разходите си за отбрана.

„Западът не позволява на Украйна да ползва далекобойни ракети, за да не изключи възможността за преговори с Русия“, отбеляза международният анализатор. Той определи като сходна ситуацията в Русия, която не ползва ядрено оръжие, тъй като „това ще премине всички червени линии на Запада“.

Според него украинската офанзива в Русия е продиктувана от умората в украинското правителство. И добави, че Украйна прави нови опити да бъде по-активна в дипломацията, за да запази интереса и желанието на западните партньори да продължат да помагат на страната. Керемедчиев посочи, че сме свидетели на война на изтощаване – и при военните, и при хората.

Ще поскъпва ли европейското производство? Ще се приемат ли препоръките на Марио Драги за съвместни облигации на ЕС и повече инвестиции? Ще се промени ли политиката на новата Европейска комисия, за да се финансират по-лесно енергийни проекти? Защо Германия затяга граничния контрол? Как ще се отразят изборите в САЩ на Европа?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:09 | 11.09.24 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още