fallback

Ще успее ли Мишел Барние да спечели подкрепата на крайнодесните като премиер

Ще преодолее ли различията си френското общество с компромисната фигура на френския премиер, или отново се запътва към избори, коментира Радослав Илиев

15:28 | 10.09.24 г.

Френският премиер Мишел Барние може да бъде компромисна фигура, която може да пусне мостове наляво и надясно, и да спечели подкрепата на крайнодесните, за да ги отдръпне от фигурата на Льо Пен. Привличането на крайнодесните избиратели ще подкрепи проевропейската позиция на Франция и може да се очаква твърда подкрепа на Барние за най-важните политики за Макрон – пенсионната реформа и бюджетните дефицити. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Радослав Илиев, историк и анализатор.

Той посочи, че френският президент Еманюел Макрон назначи дясноцентриста Мишел Барние за премиер, пренебрегвайки победата на левицата на предсрочните избори преди два месеца. Според Илиев най-вероятният сценарий е за нови избори в страната, след като изтече конституционният срок от 12 месеца след провеждането на последните. И припомни, че новото ляво обединение спечели най-много гласове на изборите, партията на Макрон остана на трета позиция след "Национален сбор" на Марин льо Пен, а партията на Барние записа едни от най-слабите резултати.

"Имаме отхвърлен кандидат на най-голямата политическа сила, кандидат от една от най-малките политически сили, и президент, който се характеризира с неприемане и от крайната левица, и от крайната десница, и въобще е неясно дали ще успее да завърши мандата си. Тези три противоречия стоят като основна характеристика на този човек, който е от половин век във френската политика", посочи историкът. Той добави, че Барние е бил два пъти еврокомисар и главен преговарящ на ЕС за Брекзит и може да разговаря с представители на всички партии.

Илиев отбеляза, че във встъпителното си слово Барние не спомена Украйна, не изключи и бъдещи разговори с пацифистките крила във френската политика, добавяйки, че „като бивш министър на екологията, той може да има и добри връзки със зелените и левите“.

Анализаторът прогнозира, че Барние ще има "фронт на действие от максимум няколко месеца" заради дълбокото разделение във френското общество за бъдещето на страната.

„Макар да е технократ и с огромен опит в политиката, Барние едва ли ще успее да преодолее тези различия“, смята Радослав Илиев.

Какви са политическите заявки на Барние и какви компромиси е готов да направи с крайнодесните? Може ли да има смяна на избирателната система във Франция, която да не ги ощетява? Какво означават процесите във Франция за Европа и може ли да се предизвика очакваният дебат за нова архитектура на европейската вътрешнополитическа структура? Как ще повлияят изборите в САЩ на Франция може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:28 | 10.09.24 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още