fallback

Очаква се умерен ръст на търсенето на IT кадри у нас

Вече има изисквания IT професионалистите да могат да работят с инструментите на изкуствения интелект, за да са по-ефективни

17:24 | 10.09.24 г.

Очаква се умерен ръст в търсенето на кадри за IT индустрията в България през следващата година. Ръстът няма да бъде бурен като след пандемията, но компаниите пак започват да инвестират в технологични иновации, което ще предопредели динамиката. Това каза Светослав Димов, съосновател на Dev.bg, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му предстои да усетим и по-засилено влияние на изкуствения интелект, който прави работата на технологичните специалисти по-ефикасен.

Вече има изисквания IT професионалистите да могат да работят с инструментите на изкуствения интелект, за да са по-ефективни. На българския пазар все още го няма, но ще навлезе скоро. Вече има консултантски компании, които помагат за трансформацията на IT компаниите в тази посока, посочи събеседникът.

Общата тенденция в Европа, включително и за България, е, че няма ръст, но спадът на трудовия пазар в IT индустрията свърши. Пазарът на таланти винаги е ограничен и битката е коя компания ще привлече най-добрите от тях, отбеляза гостът.

Балансът между работа и свободно време е това, което привлича най-качествените кадри при определен работодател. Конкретно това, което хората искат, е на първо място хоум офис. Над 50% от участвалите в проучване са го посочили като номер едно изискване от работодателя. Номер две е гъвкавост на работното време, посочи Димов, позовавайки се на скорошно проучване на компанията.

Още от разговора вижте в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:25 | 10.09.24 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още