fallback

Анализатор: Цикълът на количествени улеснения няма да доведе до по-висока инфлация

Ерата на ниските лихви в Европа най-вероятно е приключила, а подкрепата за икономиката ще дойде през фискални инструменти и нови държавни програми, коментира Преслав Райков

14:52 | 10.09.24 г.

Европейската комисия и парламент трябва да тръгнат в нова посока с много по-активни действия. Ерата на ниските лихви най-вероятно е приключила, а подкрепата ще дойде през фискални инструменти и нови държавни програми. Това заяви в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria финансовият анализатор Преслав Райков по повод доклада на Марио Драги за конкурентоспособността на Европейския съюз. По думите му докладът представлява едно своеобразно осъзнаване на европейската индустрия след пандемията и изисква сериозно внимание.

„Драги и неговият екип притежават сериозен опит и експертиза. В резюме може да се каже, че между 800 и 900 милиарда евро трябва да бъдат допълнително отделени с цел инвестиции, за да бъде Европейският съюз конкурентен на световната сцена. Такава стъпка е наложителна, за да се таргетират ключови сфери с капитали“, посочи Райков и заяви, че от инвеститорска гледна точка това ще донесе сигурност, че определени сегменти – например, отбрана – ще се развиват. Той добави, че това включва компании, конгломерати и ресурси, нужни за производството на отбранителна техника, но предупреди, че „трябва да се внимава с инвестициите в тези сектори да не ги балонизират“.

Анализаторът напомни, че с избухването на войната в Украйна се видя зависимостта на Европа от един доставчик и това доведе до необходимостта от истинска диверсификация.

Според него възходът на крайнодесни партии и организации в Европа е породен от икономическите притеснения на хората. „За да се успокоят гражданите на европейските държави, националните правителства и Европейската централна банка трябва да вземат икономически мерки“, смята Райков.

Той не смята, че този цикъл на количествени улеснения ще доведе до по-висока инфлация. 

Анализаторът отбеляза, че през следващите седмици погледите ще са насочени към Федералния резерв в САЩ. „Нужни са няколко месеца да се преразгледа икономиката. Може да се каже, че тя устоя и постигнахме „меко кацане“. Пазарът на труд е стабилен, а ценовата динамика влиза в норми“, коментира анализаторът и обясни, че търговските войни и съревнования оказват все по-голямо влияние върху пазара и затова е толкова важно Европа да бъде конкурентна на САЩ и Китай. "Време е да почне да се мисли активно в тази посока“, препоръча Райков.

Защо Nvidia охлади големия инвеститорски поток? До какво доведе моделът на технологичната компания в гонене на резултати? Ще обявят ли до края на годината централните банки победа над инфлацията? Ще продължи ли корекцията при петрола и как ще се отразят на цената му негативните данни на китайската икономика? С какви проблеми трябва да се справят през следващите шест месеца държавите, които внасят петрол, след като ОПЕК ревизира търсенето на петрол в световен мащаб?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:52 | 10.09.24 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още