fallback

Ще се отвори ли ножицата между цените на имотите и покупателната способност на хората

Ръстът на доходите подкрепя търсенето на жилища, но и предприемачите вдигат цените, коментира изпълнителният директор на "Кредит Център" Тихомир Тошев

14:03 | 04.09.24 г. 12

Пазарните участници често прогнозират спад в цените на жилищата, тъй като очакванията са, че все по-малко хора ще могат да си позволят имот, но ръстът на доходите подкрепя търсенето. Потребителите нямат притеснения около пазара на труда, доходите им растат и предприемат покупки, а предприемачите виждат това и вдигат цените, за да могат да увеличат печалбите си. В един момент разликата между цените на имотите и покупателната способност на хората може да е голяма, което би довело до забавяне в сектора. Тази прогноза в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Тихомир Тошев, изпълнителен директор на "Кредит Център".

Според консултанта очакванията са, че няма да видим подобни събития през тази или следващата година, тъй като все още има голям интерес към този актив. „Данните на БНБ за месец юли показват пореден ръст на жилищното кредитиране, като лятото се оказа горещо за ипотечните кредити. Голямото търсене е задвижвано от различни двигатели, но ниските лихви карат потребителите да са по-смели в покупките си. Сред сделките се увеличава броят на тези, сключени със средства от кредит, тъй като цените на имотите се увеличават и хората не разполагат с толкова спестени средства“, обясни Тошев.

Той предположи, че очакваното присъединяване на България в еврозоната може да има ефект върху цените на имотите. „Има примери от държави, които след присъединяването си са отчели ръст на цените в рамките на 10-15%. Но в други страни се вижда ръст преди приемането на еврото, а след това спад“, коментира експертът и добави, че с оглед на сегашната ситуация на пазара у нас, след приема на еврото няма да има сериозно увеличение или понижение в цените на имотите.

Тихомир Тошев допусна, че „ако пазарът се пренавие преди влизането в еврозоната и генерира по-висок ръст, отколкото е готов да поеме“, е възможно и при нас да има отдръпване назад.

Той е на мнение, че при това предлагане и търсене няма да има нито спад, нито сериозен ръст на цените на жилищата след влизане в еврозоната.

Консултантът е категоричен, че няма признаци за балон на имотния пазар у нас, но предупреди, че трябва да бъдат следени лихвите, за да не се превръща даден заем в рисков. „В момента младите семейства теглят заеми в порядъка на половин милион лева, а при 30-годишен кредит това възлиза на месечна вноска около от 2 хил. лв., като при повечето домакинства общият доход е около 7 хил. лв. на месец, което прави заемът нискорисков“, даде пример Тошев. И допълни, че България е пазар с плаващи лихви по кредитите, но смята, че те няма да останат на сегашните си равнища вечно, но дори и при двойно увеличение на лихвата това не би разклатило този тип домакинства.

Има ли риск от увеличаване на необслужваните заеми на домакинствата с по-ниски доходи? Ще предприемат ли банките до края на годината повишения в лихвените равнища? Има ли рисково поведение на пазара на ипотеки в България? Разраства ли се проблемът с бързите кредити?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:03 | 04.09.24 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още