fallback

Намаля ли апетитът за риск при технологичните акции?

Страхове за рецесия в САЩ и разследване срещу Nvidia сринаха борсовите индекси, посочи пазарният анализатор Александър Александров

13:53 | 04.09.24 г.

Апетитът за риск намалява. При разпродажби силно пострадаха технологичните акции и в частност тези на производителите на чипове. Вчера Nvidia загуби 279 милиарда долара пазарна капитализация, което е рекорд за всички времена на Wall Street. Това констатира в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria пазарният анализатор Александър Александров и допусна, че в тези разпродажби може би има и елемент на позициониране в началото на месеца след силния август.

„Книжата на Nvidia отбелязаха много сериозен спад (с 9,53%), като там натежа новината, че Министерството на правосъдието на САЩ засилва разследването срещу компанията за евентуални нарушения на антитръстовите закони“, посочи той.

Според Александров петото поредно понижение на производствената активност в САЩ увеличава притесненията, че американската икономика се запътва към рецесия. По думите му  на това се дължат разпродажбите на международните пазари и силните понижения на американските и азиатските борсови индекси в последните часове.

„Широкият американски индекс S&P 500 отбеляза спад с 2,12%, технологичният Nasdaq 100 се срина с 3,15%, а Russell 2000 – с 3,09%. S&P 500 и Nasdaq 100 отчетоха най-лошия старт на септември съответно от 2015 и от 2002 г. Азиатските индекси в Япония, Китай, Хонконг и Южна Корея също са на червена територия“, отбеляза Александър Александров.

Той съобщи, че до края на тази седмица се очакват нови данни за пазара на труда в САЩ, които ще бъдат ключови за предстоящото решение на Федералния резерв относно паричната политика за основните лихви.

Целия разговор може да проследите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:13 | 04.09.24 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още