fallback

Може ли практиката на правилното дишане и контролът над мозъка да осигурят психично здраве

Спортът като всеки инструмент може да е здравословен, но и деструктивен – двете му крайности не са здравословни, посочи спортният психолог Теди Ангелова

16:10 | 02.09.24 г.

Когато сме в силно стресов момент, мозъкът блокира, затова трябва да го тренираме предварително с правилно дишане. Това обаче не се учи в училище. Този коментар в рубриката „Спортна психология“ в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи спортният психолог и автор на книгата "Стоп паник атаки" Теди Ангелова, която има спортна кариера в баскетбола.

„Спортът може да е здравословен и деструктивен за психичното здраве на спортистите. Характерно за паник атаките е, че се проявяват сред подрастващите или в ранна зрялост. В света на спорта често има големи очаквания от треньори и от спортистите към самите тях. Важно да се разбере от всички в сферата, че не е възможно да си безгрешен, но често перфекционизмът е заложен в спортистите и техните треньори“, посочи тя.

Теди Ангелова разкри, че мотивацията за написване на книгата "Стоп паник атаки" е да разкаже лична история и да се помогне на други хора в сходно положение. „Осъзнаем ли, че получаваме паник атаки, силата им намалява, знаем, че това не може да ни убие и ни дава една сила. След това е много важно да видим първопричината за паник атаките и когато я открием, е много лесно да променим ситуацията“, съветва спортният психолог.

Според Ангелова има техники, с които да се опитаме да контролираме паник атаките, но един от основните и успешните похвати е свързан с дишането, тъй като то се променя в зависимост от емоционалното състояние на човек.

Тя отбеляза, че според проучвания девет от десет души не дишат правилно. „Важно е дишането да се случва през диафрагмата на бавни интервали, ако целим успокоение. Друг важен похват е и разсейването с различни дейности, когато изпаднем в ситуация на паник атака“, посочи психологът.

Теди Ангелова разкри, че се е сблъсквала с паник атаки не само в състезателните си години, а и след това в корпоративния свят. „Токсичната среда, големите очаквания и натискът на работното място също служат за причинител на това състояние. Важно е да се осъзнае, че човек не може да контролира всичко около себе си“, съветва тя.

По думите ѝ писането е терапевтичен процес и на нея ѝ е помогнало да се справи с преживяванията в лични процеси, след като е потискала и игнорирала част от емоциите си.

Защо Майкъл Джордан смята, че заради провалите е постигнал успехи? Кога да се пристъпва към упражнения с четири секунди вдишване и четири секунди издишване? Защо трябва да има външен фокус при стрес?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:10 | 02.09.24 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още