fallback

Б. Мавров: България разширява очакванията за портфолио в ЕК с двамата си кандидати

Спекулации са, че българският еврокомисар ще поеме ресора за регионална политика, за момента няма официална информация, посочи програмният директор на Фондация "Европейски институт"

13:53 | 02.09.24 г.

С профила на двете си кандидатури за еврокомисар в новата Европейска комисия – Екатерина Захариева и Юлиан Попов, България разширява очакванията си какво портфолио може да получи. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи д-р Борислав Мавров, програмен директор на Фондация "Европейски институт".

„Съставът на новата Европейска комисия ще бъде напълно ясен в най-добрия случай до два месеца, тъй като след номинациите от страните членки, започва сложен и дълъг процес по изслушване и одобрение на кандидатите. Спекулации са, че българският еврокомисар ще поеме ресора за регионална политика, за момента няма официална информация по въпроса. От всички държави България единствена предложи мъж и жена като кандидати“, посочи той.

Мавров смята, че е твърде рано да се говори какво би могла да получи България като ресор за еврокомисаря си. Според него, при определянето на това кой какво ще получи са намесени много фактори.

„Говорим за един изключително сложен за редене пъзел. Безспорно един от факторите, които определят разпределението на позициите, е значимостта на страната – нейното географско разположение, дали е стара страна членка, дали е от Централна и Източна Европа“, посочи експертът. Той добави, че значение ще има и желанието на Европейската комисия да разпредели позициите по-балансирано между мъже и жени, като се очаква страните, които са номинирали жени, да получат по-големи по тежест позиции.

Мавров отчете, че процедурата по излъчване на кандидати затрудни изпълнението на идеята всяка държава от ЕС да излъчи по двама кандидати – мъж и жена. Той разкри, че някои страни членки „твърдо заявиха какво портфолио искат да получат и са излъчили най-силния си кандидат, който често е мъж“. Гостът уточни, че в други случаи комисари от първата комисия на Урсула фон дер Лайен са предложени отново.

По думите му голяма част от номинираните комисари се числят към Европейската народна партия. Прогнозата на програмния директор на Фондация "Европейски институт" е, че социалистите може да имат четири или пет комисари, като се очаква да има представители и на крайнодесните с номинацията от Италия.

"Третият много важен фактор са политическите семейства. Номинациите се правят от правителствата на страните членки, но процедурата е дълга и най-ключовият момент са изслушванията на бъдещите комисари пред ресорните комисии в Европейския парламент, а после от цялата пленарна зала в Страсбург", напомни д-р Мавров и заяви, че и двамата български представители са много солидни номинации.

Какви теми ще обсъждат бъдещите еврокомисари? Бюрокрацията и миграцията ли са най-важните сред тях? Как изборите в Европа през последните месеци ще се отразят на състава на новата комисия? Коя е най-голямата европейска цел на България? Под риск ли са европейските нагласи заради вътрешните ни проблеми може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:53 | 02.09.24 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още