fallback

Политолог: Китай възпира Русия от употреба на тактическо ядрено оръжие

Целта на Москва в Украйна е да сложи край на американската хегемония, посочи експертът по международна сигурност Искрен Иванов

13:15 | 30.08.24 г. 7

Ядреният риск е по-нисък от нивата през 2022 г. Китай е страната, която възпира Русия от това да прибегне до употребата на тактическо ядрено оръжие и ядрена ескалация, защото това ще навреди на икономическите му интереси. Този коментар направи в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria доц. д-р Искрен Иванов, политолог и експерт по международна сигурност и управление на конфликти, който преподава в СУ „Св. Климент Охридски“.

„Целта на Русия в тази война не е просто Украйна и НАТО, а Америка. Русия опитва да разгради еднополюсния, американо-центричен модел. Оттеглянето на Байдън е проблем, тъй като той е ветеран от Студената война и разбира геополитическата реалност. Все още не знаем кой ще го наследи“, анализира сложната геополитическа ситуация политологът.

Той отбеляза, че възгледите на Камала Харис във външната политика са по-близки до тези на Барак Обама, което означава, че тя е склонна на повече компромиси и би вложила усилия да успокои напрежението вътре в САЩ.

„В каква посока ще се насочи войната в Украйна, зависи много от изборите за президент в САЩ. Ситуациите в Украйна и Близкия изток си приличат по това, че се прави опит световният ред след края на Световната война да се ревизира и да се ограничи влиянието на САЩ. Дезинформацията представлява сериозно предизвикателство за европейските държави и те ще трябва да потърсят както конвенционални, така и по-неконвенционални решения на този проблем“, смята доц. Иванов.

По думите му балансът на силите в Европа може да бъде оприличен на „дилемата на затворника“. „Очертават се три сценария за развитието на войната в Украйна. Първият е украинската офанзива да продължи успешно, което зависи от това дали САЩ ще снабдят Украйна с далекобойни ракети, способни да достигнат Москва. Втората опция е руснаците да спрат настъплението, което е най-вероятно да се случи през зимата. Третата перспектива е да се стигне до авария в някой АЕЦ, което ще позволи на Русия да продължи с ядрения шантаж“, посочи политологът.

Доц. Иванов прогнозира, че ако Доналд Тръмп стане президент и през 2025 г. се състои среща на върха на страните членки на НАТО, той може да поиска натовските държави да са длъжни да заделят повече средства за отбрана. „Такъв акт обаче би заобиколил съществуващите закони в САЩ по отношение на НАТО“, посочи експертът.

Ескалира ли войната между Израел и Иран? Защо през последните години избуява антисемитизмът? Започнаха ли опитите в Близкия изток да се ревизира световният ред такъв, какъвто го познаваме след Втората световна война? Губят ли битката с дезинформацията някои европейски държави? Ще бъдат ли разделени България и Румъния по пътя си към Шенген? Как се отразяват политическите катаклизми на външната политика на страната ни?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:15 | 30.08.24 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още