fallback

Петко Карамочев: Въвеждането на MiCA у нас ще изсветли криптоактивите

Министерството на финансите е изготвило проект на закон за криптовалутата, посочи основателят на INDUSTRIA.tech

16:26 | 28.08.24 г.

В отговор на влизащия в сила тази година европейски регламент за криптоактиви MiCA Министерството на финансите е готово с проект на закон за криптовалутата. Идеята на законотворците е криптоактивите да излязат от сивия сектор и да се изсветлят дотолкова, че да бъдат на нивото на стандартни финансови активи. Това съобщи в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Петко Карамочев, основател на INDUSTRIA.tech, компания за дигитална трансформация.

Според него така се полага началото на регулацията на криптосектора в България.

„Ролята на закона е да транспонира законодателството на MiCA, което има пряко прилагане, но са необходими различни мерки за въвеждането на директивата. Целите на закона са първо да идентифицират компетентните органи и той го прави изцяло – ще се използват БНБ и Комисията за финансов надзор“, коментира Карамочев. Той обясни, че в закона е описано разширението на КФН с две дирекции, които ще се занимават с прилагането на закона. По думите му трябва да се гарантира, че тези органи разполагат с необходимите правомощия да се съобразяват с MiCA и да изискват мерки за спазване на регулацията.

„Законът е направен много задълбочено и професионално, като включва както криптоактиви, така и всякакви токенизирани активи, като предмети на изкуството, недвижими имоти, тяхното предлагане и търговия“, уточни Карамочев.

Според него целта е да се предпазят потребителите от компании, които предлагат криптоактиви, но не са разкрили напълно информацията за своите екипи и адреси. Той уточни, че законът няма да се отрази на "копаенето" на криптовалути, но засилената регулация ще повиши разходите за голяма част от пазарните участници. И се надява, че инвеститорите ще гледат с по-добро око на развитието на българския пазар.

Петко Карамочев посочи, че част от разходите ще бъдат за двете нови дирекции на КФН. „Комисията ще трябва да попълни персонала си с квалифицирани кадри, а компаниите ще трябва да увеличат подаваната информация към КФН, което ще предизвика по-високи такси за лицензиране или издаване на "бяла книга“, прогнозира той. Карамочев припомни, че големи такси вече са предвидени по мерките за Закона за търговия с криптоактиви – „някои от тях са в десетки милиони, а могат да бъдат и значителен процент“.

По какво се различава MiCA от съществуващите крипторегулации? Какви ще са реакциите на на бизнеса при въвеждането на регламента MiCA? Кои са предизвикателствата при въвеждането на Закона за криптоактивите? Как новият закон ще се бори с прането на пари? Ще се промени ли отношението на установения финансов свят към крипто може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:26 | 28.08.24 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още