fallback

Ще се въведат ли мерки за ограничаване на новите кредити за силно задлъжнели лица?

Потребителите трябва сами да развият културата да избягат свръхзадлъжнялост, препоръчва финансов експерт

07:31 | 23.08.24 г. 3

Има очаквания, че през есента в България ще бъдат въведени мерки за забрана или ограничаване на отпускането на нови кредити за силно задлъжнели лица. Това коментира финансовият експерт Деян Василев в предаването "Бизнес старт" с по Bloomberg TV Bulgaria.

Събеседникът посочи, че през май БНБ е изпратила писма до всички банки, като ги задължава да докладват месечно за показатели като съотношение дълг/доход, както и процент финанансиране за жилищните кредити.

По думите на госта има увеличение на необслужваните кредити през последната година, като една от причините е инфлацията, но е важно да се следи за лошите кредити. "С увеличаването на доходите хората увеличават и месечните вноски по кредити, които могат да си позволят, но при забавяне на икономиката това може да се превърне в проблем“, предупреди Василев.

Той обърна внимание, че кредитирането у нас расте във всички сегменти, включително и от небанкови институци. Ръстът на бързите кредити от небанкови институции от началото на годината е от около 20%, което е съпоставимо с ръста в други сегменти на кредитния пазар.

„БНБ регулира този сегмент, но има допълнителни мерки, които могат да бъдат взети, особено в сектора на необезпечените кредити или при отдаването на кредити на хазартно зависими. Има регистър на хазартно зависимите, но няма регулация, която да ограничава тегленето на кредити за такива лица. Младите хора са също рисков сегмент“, посочи Василев. 

Той даде пример с румънската централна банка, която е въвела изисквания за съотношението на вноските по кредити спрямо общия доход на домакинството, което контролира размера на кредитите.

Необходими са повече регулации, които не са въвеждани у нас досега, смята Василев.

Според него потребителите са достатъчно добре защитени и имат механизми да подадат оплаквания, макар да има лоши практики в сектора на необезпечените кредити. Потребителите все пак трябва сами да развият културата да избягат свръхзадлъжнялост, добави той.

Целия коментар може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:32 | 23.08.24 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още