fallback

Спас Спасков: Поддържа се съществуването на неефективни болници

Няма политическа воля за ефективно здравеопазване, коментира бившият директор на "Пирогов"

13:33 | 21.08.24 г. 1

Инфраструктурата на България налага да има както големи, така и по-малки болници. В един момент обаче тези лечебни заведения започнаха да страдат от липса на инвестиции, което доведе до влошено качество на услугите, които предлагат. Това доведе до появата на много повече частни болници. Болниците с влошени показатели обаче не бяха закрити и продължиха да съществуват. Това каза доц. д-р Спас Спасков, бивш директор на "Пирогов", в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Трябва да обърнем внимание на показателя, който измерва заетостта на леглата в болниците“, подчерта д-р Спасов. В държавните и общинските болници тя е под 50%. Важно е не колко са леглата, а колко болни преминават през болниците. НЗОК заплаща брой преминали пациенти. Загубите в държавните лечебни заведения се поемат от държавата чрез кредити от държавна банка. Почти сигурно е, че тези кредити няма да бъдат върнати, а след време ще бъдат опростени. По този начин се поддържа съществуването на неефективни болници, обясни той.

Спасков коментира, че се озоваваме в ситуация с болници с изостанало оборудване, ниска ефективност, а в същия момент с разпоредби се забранява разкриването на нови модерни болници. Това е поредният показател, който ни показва липсата на държава, каза събеседникът.

По думите му в периферията на страната има затруднения с достъпа до здравеопазване. В София, Пловдив и Варна има насищане с големи болници и специалисти. Създаването на нови лечебни заведения в тези региони няма да постигне по-добри резултати.

"В момента няма политическа воля за ефективно здравеопазване. Има хора, които се опитват да управляват нещо, но не могат да стигнат до никакво съгласие. До такава степен разпад и липса на реално управление не сме достигали и във времената на много остър сблъсък. Без държава няма как да има ефективно здравеопазване", заяви Спасков.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:33 | 21.08.24 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още