fallback

Експерт: Има системни проблеми в политиките, насочени към малкия бизнес

Елеонора Негулова призова малкият бизнес да бъде вписан в Конституцията като елемент от националната сигурност

22:33 | 21.08.24 г.

Отдавна вече малкият бизнес почти не зависи от политиците и работи въпреки средата. Това каза председателят на Националното сдружение на малкия и средния бизнес Елеонора Негулова в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Тя посочи, че има системни проблеми в политиките, насочени към малкия бизнес, защото не се осъзнава ролята му.

„Ако в един момент се разбере, че той е стожерът на националната сигурност по отношение на икономическото развитие, тогава и голяма част от хората, които взимат решения, биха се ограмотили как да подхождат към него, какви политики да се прилагат, биха променили ситуацията с междуведомствената координация на различните политики към малкия и среден бизнес, биха осмислили нови подходи и инструменти за неговата подкрепа“, каза Негулова.

Малкият бизнес продължава да работи в турбулентната ситуация, продължаваща последните няколко години, посочи тя. По нейните думи, докато някои компании се опитват да оцелеят, други се преструктурират, а трети търсят нови пазари.

Според Негулова в момента определени институции и ведомства работят на автопилот и следват транспонирането на европейски законодателства, политики и финансиране, а малкият бизнес почти изцяло разчита на собствените сили.

Политическата нестабилност пречи за въвеждането на нови инструменти в подкрепа на бизнеса, като например забавеното въвеждане на Стратегическия план за развитие на селските райони, който трябва да финансира земеделие и малкия бизнес там. Планът все още не е заработил напълно, като в действие е предишният, обясни още Негулова.

Никой от малкия бизнес не може да се ориентира кога какво ще бъде отворено като покани за проектни предложения и да се подготви, каза тя и допълни, че никога няма време за подготовка на качествени проекти.

Негулова посочи, че ако се прегледа инфорацията за усвояемост по отделните програми, насочени към малкия бизнес, ще стане ясно, че по-малко от 2% от микро, малките и средните предприятия всъщност са получили публична подкрепа.

Колкото повече бива насърчаван бизнесът, който създава добавената стойност, която всички се борят да преразпределят, толкова по-добре за цялото българско общество, каза Негулова.

Тя призова малкият бизнес да бъде вписан в Конституцията като елемент от националната сигурност. Има непрекъснати политически послания по време на предизборните кампании, но след изборите малкият бизнес отново е забравян, допълни Негулова.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:15 | 21.08.24 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още