fallback

Кр. Станчев: Политическата нестабилност у нас не се отразява директно на икономиката

Голям риск за бизнес климата е незпълнението на препоръките срещу прането на пари, посочи икономистът

20:00 | 16.08.24 г.

Политическата нестабилност в България не се отразява директно на икономиката, отразява се преди всичко на политиците, не на бизнеса и българите. Това коментира Красен Станчев, икономист и основател на Института за пазарна икономика, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Политическата нестабилност в България не се отразява директно на икономиката, особено ако фирмите и гражданите не зависят от държавни поръчки и разпределението на бюджета. При фирмите това са около 16-17% от БВП - това са държавните поръчки. Обикновено те са по-високи, но при смяна на правителствата намаляват и това се вижда през последните няколко години като дял от БВП. При гражданите става дума за около 13-15% - малка част от тях са на помощи, около 8% са държавни служители, останалите 3-4% получават възнаграждения поради политически назначения в правителствата. Останалите - независимо дали са на бюджетна издръжка или не, като учители, лекари - не зависят пряко от смяната на правителствата“, посочи икономистът. 

По думите му политическата криза се отразява на първо място на политиците.

Основният голям риск пред България и Европа е продължаването на войната в Украйна. Голям риск за бизнес климата у нас е незпълнението на препоръките на международната работна група срещу прането на пари, което може да повиши лихвените проценти пред България в дългосрочен план, каза още Станчев.

„За големите проекти проблем е липсата на постоянно правителсво, с което да може да се преговаря, макар новият служебен премиер да се опитва да запази преговорния екип за влизането в еврозоната. Третият политически риск е харченето на пари и популистките политики“, каза гостът в предаването.

Проблемите на средата в България не са от днес, но сега само се усилват заради говореното от "тези, които създават проблеми, и това са преди всичко политическите партии", добави той.

Още от разговора може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:05 | 16.08.24 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още