fallback

Кирил Темелков: Липсва комуникация по отношение на разширяването на "Чирен"

Европейската прокуратура проверява проекта и това временно спря изпълнението на договорите

17:25 | 15.08.24 г.

Проблемът с проекта за разширяването на газохранилището "Чирен" е липсата на публична комуникация, смята Кирил Темелков, зам.-председател на Българската газова асоциация. В предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria той коментира проверките на Европейската прокуратура в офисите на "Булгартрансгаз" и временното спиране на проекта.

Според експерта причината за проверката е сигнал на Българския енергиен и минен форум (БЕМФ), който е публичен и касае избраната технология за изграждане на сондажи. Първоначално сондажите са били планирани да бъдат хоризонтално насочени, като по-късно са сменени на вертикални, обясни Темелков.

"Разликата в тези сондажи е, че обичайно вертикалните сондажи са малко по-ниско ефективни от хоризонтално насочените, но това се решава в цялостната концепция за реализация на проекта", допълни той.

Проблемът е най-вече по отношение на публичната комуникация на проекта, категоричен е Темелков и посочва, че трябва да бъде обяснено защо точно тази технология е избрана, че тя наистина е по-добра и това е верифицирано от надеждни компании.

Според него Европейската прокуратура няма експертизата да направи задълбочена проверка, а и това, че проектът се проверява, не значи, че има нарушения. "Те проверяват в рамките на тяхната си компетентност. Защо е сезирана европейската прокуратура - най-вероятно пак причината е липсата на обществена комуникация по отношение на проекта", допълни той.

Целия разговор можете да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Още гости от "Бизнес старт" можете да откриете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:25 | 15.08.24 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още