fallback

Журналист: До часове ще бъде овладян пожарът край Атина

Климатичната криза принуждава политиците да променят законите, посочи Лъчезар Вълев

12:44 | 13.08.24 г.

До часове ще бъде овладян пожарът край Атина. Това съобщи в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Лъчезар Вълев, журналист от БНР. В операцията по потушаването му със самолети след залез слънце вчера се включиха сухопътни машини и жива сила. Оптимизъм за това дава мащабът на държавите, които участват в потушаването му, коментира той.

По думите му силният вятър допълнително затруднява ситуацията и Гърция разчита на „безпрецедентна помощ“ от Италия, Испания, Турция, Румъния, Канада, Чехия и Франция.

„Властите в Гърция наредиха евакуацията на хиляди хора, след като горските пожари приближиха предградията на столицата Атина в началото на седмицата. Операцията по гасенето включва десетки самолети и стотици пожарникари по целия 30-километров фронт. Под риск са сградите на Националната обсерватория на Гърция в квартал „Пандели", като на места в предградието се чуваха експлозии от вероятно малки цистерни с гориво и газови бутилки“, обясни журналистът. Той добави, че гъстият дим от пожарите покри небето над Атина, като местните жители и гостите трябваше да дишат през маски, за да се предпазят.

Вълев обаче предупреди, че има опасност пожарите в Атика да се разпространят в близките региони, тъй като гори борова гора, а предупрежденията за пожароопасност остава в почти цялата страна.

„Добре е туристите да се информират за ситуацията преди да пътуват за Гърция, тъй като има ограничения и промени в транспорта“, съветва журналистът. И отбеляза, че в предпочитаната от българите Северна Гърция единствената проблемна точка е пожарът в планината Славянка на границата.

Вълков отчете, че пожарите вече застигат страната всяко лято и промените в климата ще имат ефект върху туризма. В отговор на бедствията през 2021 г. Гърция създаде Министерство за климатичните грижи и гражданската защита и причиняването на пожари вече е криминализирано.

„Климатичната криза принуждава и политиците да променят виждането си, като тази година е приет закон за премахване на биомаса, която не е била изчистена, в горските територии. Сериозни са паричните глоби и наказателна отговорност при предизвикан пожар с умишлено или неумишлено действие“, посочи журналистът мерките, които налагат промени в законите, заради екстремното време.

Според него тепърва ще се оценяват щетите, тъй като огънят още не е овладян. Вълков предположи, че със сигурност ще има много сериозни материални щети, но напомни, че Гърция в това отношение има добри механизми за обезщетение на хората. „Но нещо, което трудно се възстановява, или не се възстановява с финансови средства, са щетите върху природата", коментира журналистът.

Ще се отразят ли пожарите на туризма и по островите на Гърция? Какви мерки взема Гърция срещу свръх туризма за следващия сезон?  

Целия разговор може да гледате във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:47 | 13.08.24 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още