fallback

Вл. Грозданов: Спортната наука може да промени драматично резултата от едно състезание

Спортната наука беше широко използвана от спортистите на завършилите Олимпийски игри в Париж, посочи съоснователят и изпълнителен директор на Barin Sports

17:21 | 12.08.24 г. 1

От последни модели обувки за бягане до правила за възстановяване и хранене, спортната наука може да промени драматично резултата от едно състезание. Този коментар ден след закриването на Олимпийските игри в Париж направи в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Владимир Грозданов, съосновател и изпълнителен директор на Barin Sports, .

Според него за спортната подготовка е важно да се спазва процеса в олимпийския цикъл от четири години и това е завършек на труда на спортистите. По думите му спортната наука беше широко използвана от спортистите на завършилите Олимпийски игри в Париж и подпомогна съревнованието за медали между САЩ и Китай.

"Въпросът е дали тези 1-5%, които трябва да се подобрят, могат да се изстискат от организма или технологията може да ги добави като част от оборудването. Отговорът е – и в двете. По-доброто разбиране за вътрешното състояние на организма, доколко може да бъде товарен в тренировъчен цикъл, да поема високо интензивни натоварвания е критично важно за подготовката. Хранене, спане, възстановяване, натоварване – всичко това влияе на този дълъг процес. Падат олимпийски рекорди, значи хората успяват да изцедят този малък процент", смята мениджърът.

Грозданов посочи, че и САЩ, и Китай използват всички възможни методи, оборудване и грижа за атлетите, за да печелят медали. „Друг видим резултат на спортната наука е как се удължават кариерите на спортисти като петкратния златен медалист в борбата Михаин Лопес от Куба“, даде пример той.

Грозданов е на мнение, че българските спортисти са отворени да използват новите научни постижения и съобщи, че Barin Sports е имала разговори с над десет федерации в България, които биха искали да въведат новите технологии, но имат финансови и организационни препятствия.

Грозданов отбеляза, че на тези Олимпийски игри нямаше някое нововъведение, което да дава голямо предимство на спортистите, но Intel представи как изкуствен интелект може да ви препоръча най-подходящия спорт. Тестът препоръчва един от дванадесет предварително заложени спорта на базата на тялото на човека.

"В нашата компания правим това на професионално ниво, буквално едно към едно", заяви  изпълнителният директор на Barin Sports. Той  поясни, че всички тестове, които се правеха – за скорост, реакция, обработка на визуален сигнал, са изключително важни за един спортист и прогнозира, че тази технология ще навлиза все повече и все повече хора ще могат да се възползват от нея.

Каква е връзката на спортната наука с върховите постижения? Защо бяха забранени някои костюми за плуване? Как се отразява нестабилността в правителството на спорта? На какво се дължи спортното дълголетие? Как се надгражда с изкуствен интелект? Ще се възползват ли родителите от генетичната предразположеност на децата в даден спорт, за да ги ориентират към него? Как се печелят пет златни медала на пет поредни олимпиади и как науката помага на баскетболистите на САЩ, може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:22 | 12.08.24 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още