fallback

Адвокат: Законодателен акт за AI ще гарантира и защитава основни права на европейците

Изкуственият интелект ще преценява риска в определени обществени системи, посочи Митко Карушков

22:00 | 09.08.24 г.

В сила влезе европейският законодателен акт за изкуствен интелект, който е първият в света всеобхватен регламент за AI. Актът има за цел да гарантира, че изкуственият интелект, разработен и използван в Европейския съюз, е надежден и с гаранция за защита на основните права на хората. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Митко Карушков, технологичен адвокат, ITechLaw Association.

„Въвеждането на новият регламент за AI в Европейския съюз ще доведе до моментно забавяне в развитието на системите за изкуствен интелект и използването им в рамките на блока, но от друга страна ще даде посока, ако не тласък, в развитието на процесите“, прогнозира той.

Карушков напомни, че малко са изключенията от забраните за използване на системния изкуствен интелект в определени обществени сектори и техники. За пример адвокатът даде биометричните изследвания, и обясни, че по линия на класическата пълна забрана не се разрешава използването му върху подсъзнателни техники, технологии и системи за изкуствен интелект.

Технологичният адвокат посочи, че в регламента за изкуствен интелект, с който се защитават правата, е въвеждането на високи системи за риск в определени обществени системи, като например използването на изкуствен интелект за преценяване надеждността на даден кандидат за кредит или здравна помощ. „Въведени са изисквания за системи, които работят в такива области да имат съответствия към текущото законодателство. Те са под мониторинг на акта и на обществото“, добави Карушков.

Той смята, че на заден план остава фактът, че AI е продукт, но и се интегрира в други продукти. „Според законодателството на ЕС всеки продукт, в който е интегриран изкуственият интелект, или спрямо когото той е насочен, трябва да отговаря на определени стандарти, които вече съществуват в законодателството“, отбеляза Карушков.

За пример технологичният адвокат даде медицинския софтуер, който работи чрез системите на AI и има достъп до здравна информация и лични данни. Според него в тези посоки можем да очакваме защита на права.

По какви правила и модели ще действа изкуственият интелект в сфери с общо предназначение? Какво ще спечелят потребителите от новия закон? Застрашени ла са технологичните компании от свръх регулация в ЕС? Кои ще бъдат другите държави, които ще въведат регулации на AI? Защо големите пазари имат интерес от повече правила, свързани с въвеждането на AI?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:17 | 09.08.24 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още