fallback

Ще се стигне ли до възвръщаемост от големите инвестиции в AI

В някои сектори на изкуствения интелект най-вероятно виждаме балон, но това не означава, че технологията не е полезна, коментира Виктор Манев, партньор в Impetus Capital

13:57 | 07.08.24 г.

Капиталовите пазари са предвестник на бъдещето на даден сектор, а последните настроения на инвеститорите трябва да дадат сигнал и на частния пазар. Пазарните играчи се отдръпнаха от манията по изкуствен интелект (AI), но капиталовият и частният пазар трябва да бъдат разглеждани отделно, като на частния инвестициите в технологията са по-големи. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Виктор Манев, партньор в Impetus Capital.

Според него сега се повдигат сериозни въпроси около непубличните компании за изкуствен интелект за това ще се стигне ли до възвръщаемост от големите инвестиции в технологията. Манев обърна внимание на факта, че инвестициите в тази посока ще изискват и голяма изчислителна и компютърна мощ, която създава разходи за хардуер под формата на чипове и много енергия.

„Все още сме свидетели как капиталовият пазар отрезвява компаниите от частния капитал и тези, които са финансирани с него, но това отрезвяване е по-бавно, махмурлукът е доста по-дълъг в сектора с частен капитал. Безкрайно важни са факторите, които следват тази година, свързани с изборите в САЩ. Много е интересно как ще се развият изборите и икономическите данни от САЩ, за да може да кажем какво ще бъде развитието и дали любовта и омразата ще се развият“, коментира Манев.

Той съобщи, че в доклад на Goldman Sachs се анализират настроенията и очакванията около AI и обясни, че по-скептично настроени към технологията са външни небанкови анализатори, които смятат, че продуктивността няма да се увеличи с повече от 1% с помощта на AI, докато в банката прогнозират ръст между 4-5%.

„Има и притеснения около нужната енергия за захранването на моделите на AI, като някои държави изчисляват, че ще имат недостиг на електроенергия, ако трендът продължи“, отбеляза Виктор Манев и подчерта, че иновациите променят хода на човечеството, като въпросът около AI е накъде ще се запъти обществото.

Според него често стартъпи се брандират като компания, работеща с AI, за да повишат своята оценка, но по думите му частните инвеститори подробно анализират приложимостта на продукта и възможността той да се продава. „За фондовете е важно компанията да има визия, което е основата зад финансирането“, смята експертът.

Виктор Манов допълни, че в някои сектори на изкуствения интелект най-вероятно виждаме балон, но е категоричен, че това не означава, че технологията не е полезна и очаква, че тя ще продължи развитието си в бъдеще.

Дойде ли времето на етичния, справедлив и морален изкуствен интелект? Свърши ли времето на AI акциите? Как ще се изчисти бизнес моделът на IT индустрията при изкуствения интелект? Защо големите финансови институции в САЩ все още не пускат големите езикови модели, които да изпълняват комплексни задачи? Може ли евентуалният недостиг на енергия да доведе до преотваряне на ТЕЦ-те? Подлагат ли на съмнение AI революция в Goldman Sachs? Как се оценяват стартъпи с етикет AI? Реалистичен ли е негативен сценарий за развитие на икономиката на САЩ?

Материалът не е повод за инвестиционно решение!

Целия коментар гледайте във видео материалът на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:57 | 07.08.24 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още