fallback

Владислав Драмалиев: Бягството от рискови активи засегна и криптоиндустрията

Какви позиции ще заемат след вчерашния удар по пазарите трейдърите и ще станат ли още по-предпазливи, коментира директорът на фондация "Битхоуп"

22:26 | 06.08.24 г.

Виждаме емоционална реакция на пазарите и опит за бягство от рискови активи към по-малко волатилни и по-високо ликвидни активи. След огромните разпродажби на акции се създаде едно такова общо настроение и към криптовалутите, което бута цените надолу. Това посочи в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Владислав Драмалиев, директор на фондация "Битхоуп", на фона на разпродажбите на фондовите борси в цял свят.

Според него основната причина за срива, както на традиционните пазари, така и в криптопазарите, е свързана с решението на централната банка в Япония, но по думите му това изглежда като първоначалната причина, която довежда до този срив.

"Вчера доста трейдъри от криптосферата (и не само в нея) научиха какво означава Carry Trade* и че е имало такъв огромен трейд, който през последните 30 години е бил много популярен сред традиционните финансови играчи, коментира Драмалиев.

Според него след като Японската централна банка реши така изненадващо да повиши основния лихвен процент, стратегията Carry Trade вече да не е толкова привлекателна, а точно обратното. И поясни, че освен политиката на Японската централна банка, за реакцията на пазарите влияние ще окаже и неяснотата, която идва от потенциално заформящия се конфликт в Средния изток между Израел и Иран. „Там все още не е ясно какво се случва, но със сигурност пазарите трескаво гледат в тази посока. Виждаме и покачването на акциите на компаниите, произвеждащи оръжие“, добави експертът.

Как терминът Carry Trade отекна и в криптоиндустрията? Какво е влиянието на президентската надпревара и позитивната нагласа на Тръмп към криптоактивите? Как се държат инвеститорите след разочароващи новини от IT  сектора? Само технически ли са причините за спад на биткойн мрежата? На какви нива се търгуват биткойнът и етерът? Защо криптовалутите поевтиняват повече от акциите? Защо търсенето не успя да отговори на предлагането при етериума? Сега ли е моментът за разумни покупки?

*Carry Trade e стратегия на форекс пазара, при която валута с ниска доходност (такава с ниска лихва) се продава и придобитите финансови средства се използват за покупката на валута с висока доходност (такава с висока лихва). Целта на този тип търговия е да се печели от различието в лихвата на двете валути. Ливъриджът е широко използван при драстично увеличаване на печалбите, спечелени чрез Carry Trade.

Разговорът не е препоръка за инвестиционно решение.

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:26 | 06.08.24 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още