fallback

Защо пазарите в целия свят усетиха "ефекта на пеперудата" и тръгнаха надолу

Пазарът наистина направи някакви много резки движения, за да провери кой е малко капитализиран, посочи Николай Стойков, управляващ партньор в Alaric Securities

15:52 | 06.08.24 г.

През последните дни на пазарите се наблюдават силни сътресения, а това колко бързо ще се възстановят от волатилността е от ключово значение. Затова трябва да се следят индексът на волатилността, лихвените проценти, кредитните спредове на волатилните и високорисковите облигации. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Николай Стойков, управляващ партньор в Alaric Securities.

Според него в момента на световните пазари се наблюдава нервност на млади и неопитни инвеститори. "Събитията, които се случват, не са толкова притеснителни. Те са се случвали и преди, но реакцията на хората в момента наподобява на тази, че сякаш са развили кранчето и са очаквали да текне топла вода, а изведнъж е текнала студена", направи сравнение той. Въпреки опасенията около световната икономика, за които се твърди, че стоят зад трусовете, според него тя се справя относително добре и вероятността от криза е много малка.

Анализаторът отбеляза, че като основна причина за волатилността на пазарите се посочват данните за американската икономика. При японския пазар коментарите са, че решението на Японската централна банка за повишаване на основната лихва е по-силен фактор и това има косвено значение за разпродажбите.

„Изглежда, че инвеститорите в Япония имат навика да продават йената и да купуват чуждестранни активи и в един момент, маниакално, в бум-бъст сценарий, на всеки 2-3 години се изпада в нещо, което може да се сравни с една маневра при подводниците, при която тя изведнъж прави много драматичен завой наляво или надясно, за да провери дали някой я следва“, обясни Стойков. Според него това е доста опасно, защото ако „някой наистина следва подводницата, може да се сблъскат“.

По думите му алегорията е, че пазарът наистина прави някакви много резки движения, за да провери кой е малко капитализиран.

Стойков обясни монетарната политика на Япония като "чудо на чудесата", след като доста дълго време избягва някакви логични развръзки. „Доста странна страна, доста странни политики“, определи случващото се в „Страната на изгряващото слънце“ той, и напомни, че Япония има доста висока инфлация.

За коментара на Goldman Sachs, че това може да е една "здравословна корекция, която се случва на пазарите", а основните причини са "лошите данни за американската икономика, свръхоптимизмът при технологичните акции и надутите оценки там и несигурността около изборите в САЩ", Стойков смята, че причините са там, но не са толкова значими. „Това, което ще гледат пазарите потенциално най-много, са по-скоро възстановяването след волатилността“, очаква той.

На какво се дължи паниката на азиатските пазари? Защо акциите на финансовия сектор ще поскъпват? Кога Фед ще понижи лихвите? Защо отговорите в търговията трябва да се търсят и в миналото? Какво е значението на carry trade за пазарите? Може ли да излязат „скелети от гардероба“ на японските банки? Ще предприеме ли банковият надзор по-сериозни мерки спрямо японските банки и започнаха ли другите кредитни институции да преразглеждат здравословните стандарти в моделите за риск? Може ли компаниите с AI да изненадат с лоши отчети? Кои са разумните вложения в активи-убежища?

Разговорът не е препоръка за инвестиционно решение!

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:52 | 06.08.24 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още