fallback

В. Веселинов: Неизпълнението на програмата за енергийна ефективност крие сериозен риск

България може да загуби над 8 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост заради забавеното саниране, посочи архитектът

21:30 | 02.08.24 г.

Неизпълнението на програмата за енергийна ефективност е в сериозен риск, ако проектите не бъдат приоритизирани. За това предупреди арх. Веселин Веселинов, специалист енергийна ефективност и "устойчива" архитектура, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria. Той посочи, че се коментира, че финансирането може да стане по програмата RePowerEU за енергийна инфраструктура, за да се изпълни до 2025 г. Планът за енергийна независимост и климатичен неутралитет в съответствие с европейския Зелен пакт.

„България си е поставила за цел до 2030 г. да бъдат санирани над 19 млн. кв. м жилищна площ, но тази цел е крайно оптимистична“, смята арх. Василев. И напомни, че това е прието при актуализация на Плана за климат и енергия. "Експертите очакват, че могат да бъдат постигнати едва 25%, или около 5 млн. кв. м могат да бъдат обновени като жилищна площ, които са залегнали в дългосрочния план на България“, аргументира се той.

България е на първо място в ЕС по процент на енергийно бедни граждани за 2020 г. и повишаването на енергийната ефективност на жилищата е главното и основно решение за преодоляването на тази бедност. В същото време държавата на практика бездейства, макар да е извадила енергийната ефективност като приоритет.

"Официално енергийната ефективност е приоритет, но в действителност пътят за постигане на целите е доста дълъг. За десетина години е обновен едва 4% от жилищния фонд, или да кажем около 2400 сгради, а в действителност са идентифицирани над 65 хиляди многофамилни и над 1,2 млн. еднофамилни жилища сгради, които подлежат на саниране", обясни арх. Василев.

Обновяването на жилищния фонд в момента се случва основно по Националния план за възстановяване и устойчивост, в който първоначално е заложен бюджет от 2 млрд. лв. Все още няма краен резултат от класирането на кандидатствалите, като регионалното министерство се оправдава с многото жалби от неодобрени проекти. Това забавяне може да доведе до неизпълнение на програмата, тъй като нейният срок е до август 2026 г.

"България може да загуби над 8 млрд. лв. по цялостната програма, респективно доста големи суми и по програмите за саниране", предупреди арх. Василев. Според него за постигане на добра енергийна ефективност на сградите са особено важни техническото консултиране и архитектурното проектиране. „Освен качествен контрол на изпълнението, добавяне на сградни елементи при нужда, шумоизолация, ВЕИ елементи, много е важно системите за отопление и охлаждане, ВиК и ел. инсталации да покриват нуждите за добра енергийна ефективност“, изброи параметрите, за които се следи за качественото изпълнение на проектите архитектът.

Той обърна внимание, че бизнесът в България пропуска една възможност, с която да спести време и цена, като произвежда префабрикирани елементи в заводски условия – фасадни елементи, които да се монтират с кран.

Какви инвестиции трябва да се направят, за да станат сградите енергийно ефективни? Ще стане ли приоритет енергийната ефективност за властта? Какви са предизвикателствата пред санирането на многофамилни жилищни сгради може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:10 | 02.08.24 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още