fallback

Финансист: Трендът на намаляване на лихвите от централните банки ще продължи

Някои от европейските икономики имат да решават сериозни структурни проблеми, посочи Борис Петров

19:45 | 02.08.24 г.

Циклично можем да очакваме продължаване на тренда на намаляване на лихвените проценти от Европейската централна банка, но това няма да реши структурните проблеми на някои от европейските икономики. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria финансистът Борис Петров.

Той предположи, че ЕЦБ може да направи още две намаления на лихвените си проценти, но смята, че това не е сигурно. „До края на годината със сигурност ще има още едно, защото такава е нагласата“, прогнозира финансистът.

Според него ЕЦБ ще трябва да балансира политиката си между инфлацията, която е по-висока от целта от 2% на ниво от 2,6% през юли, основно заради услугите, и икономики като Германия и Нидерландия, които са в низходящ стадий на растеж.

Борис Петров смята, че вече може да се говори за координирано намаляване на лихвите от основните централни банки, след като Английската централна банка също намали лихвите тази седмица до 5%, а Европейската централна банка направи това през юни. „В същото време Федералният резерв в САЩ сигнализира, че е готов да направи подобна стъпка през септември“, аргументира се той.

Финансистът обърна внимание на състоянието на икономиката на Евросъюза. „Докато южни икономики като Испания, Франция и Италия се представят по-добре и говорят за още по-ниски лихви заради голямата си задлъжнялост, северни държави като Германия и Нидерландия, които имат структурни проблеми, са на обратното мнение“, посочи той. Според него тези проблеми в германската икономика, например, не се решават със средствата на паричната политика.

Борис Петров смята, че решението на Английската централна банка е очаквано заради анемичния растеж на британската икономика. Той отбеляза, че големият проблем във Великобритания е инфлацията в сектора на услугите, която упорито остава над дългосрочната цел. „Въпреки това в Комитета за паричната политика се формира мнозинство, че динамиката на инфлацията е като цяло низходяща и банката няма да изпусне контрол върху нея, ако намали лихвите“, коментира Петров.

По думите му прогнозите за растеж на британската икономика не са особено високи заради структурни проблеми в британската икономика след излизането на страната от ЕС. Финансистът напомни и за „голямата слабост, която се забелязва в износа на международните пазари“, дължащо се и на забавянето в Китай и другите големи търговски партньори на Великобритания.

Какви сигнали дава на инвеститорите намаляването на лихвите? Какво трябва да предприеме Германия, за да се измъкне от икономическите си затруднения? Каква политика ще предприеме Фед преди президентските избори?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:46 | 02.08.24 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още