fallback

Любомир Леков: Wall Street иска Тръмп да е президент

Ако Камала Харис спечели, може да видим сериозна корекция на пазара, посочи инвеститорът и основател на Investor.bg

12:12 | 01.08.24 г.

Втори мандат на Доналд Тръмп като президент на САЩ би бил по-добър за пазарите, защото той е пазарно ориентиран. Wall Street иска Тръмп да е президент и почти всички инвеститори, които са с демократични разбирания, се прехвърлят в неговия лагер. Този коментар направи в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria Любомир Леков, инвеститор и основател на Investor.bg. Той допълни, че демократите започват да стават твърде леви за пазара.

Леков напомни, че бившият президент на САЩ намали данъците и пазарът се покачи.

„Ще бъде жестока битка (зак изборите). Но за пазара вече е категорично, че по-добрият вариант е да бъде Тръмп, ако е Камала – пазарът ще падне доста. Това би било първи мандат на човек, който е непредсказуем, и човек, който ще иска да направи нещо, не ми изглежда, че ще бъде пропазарна“, смята Любомир Леков. Според него Wall Street не я харесва и ако тя бъде избрана, той прогнозира сериозна корекция.

В суперседмицата на отчетите

По думите на инвеститора индикации за пазара ще дадат резултатите в отчетите на големите технологични компании в САЩ през тази и следващата седмица. „Microsoft изглежда най-важната в момента. Важността на тази компания за пазара се дължи на това, че на конференция обявиха, че ще инвестират повече пари в чипове, което веднага се отрази положително на цените на производителите на полупроводници“, посочи Леков.

Той обясни, че Microsoft подобри резултатите си, но въпреки това цената на акциите потъна с около 7%, след което се видя стабилизиране, но компанията все още е в позицията на губещ. Според него подобрението на резултатите не е достатъчно за инвеститорите, тъй като статистиката сочи, че около 78% от компаниите от състава на S&P 500, които вече са обявили резултатите си, са ги подобрили.

„Това се дължи на факта, че главните изпълнителни директори често са консервативни в прогнозите, които залагат, за да са сигурни, че ще ги достигнат“, поясни инвеститорът.

Как изглежда перфектното портфолио  

Любомир Леков напомни, че на развития пазар, на който разчитат икономиката и пенсионните компании в САЩ, в американските акции принципът е ясен – най-доброто оцелява. „В Европа е насочено работниците да се чувстват добре, в Америка изцяло всичко се прави за инвеститорите", коментира той. И припомни, че пазарът през последните сто години дава много по-висока доходност от инфлацията. Инвеститорът очаква нивата от 10% годишно да продължат, като всяка корекция е добра възможност за дългосрочно инвестиране.

На въпрос време ли е да се правят изгодни вложения, Леков отговори, че ситуацията е подходяща, що се отнася до акции в „големите езикови модели и изкуствения интелект“, което се вижда и от ръста, и от данните на компаниите лидери в тоя сегмент.

Пазарни стратегии

Според него в дългосрочен план всяка корекция изглежда като добър момент за включване към пазара, въпреки че краткосрочно може да изглежда рисково.

Много пазарни участници са на мнение, че инвестиция в конкурентите на Nvidia е добър ход в момента, но той прогнозира, че компанията ще остане лидер в сектора и не очаква да изпусне пазарен дял в близкото бъдеще.

Икономическите минуси в Европа

Леков обърна внимание, че в Европа се отчита растеж на големите икономики в еврозоната, освен на германската. Той смята, че на Стария континент проблемите остават и добави, че те ще продължат, докато не се намери решение на войната в Украйна, която създава и напрежение в ЕС.

Как геополитическите събития в Близкия изток влияят на пазарите и отрази ли се това на цените на петрола? Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Материалът не е препоръка за вземане на инвестиционно решение!

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:40 | 01.08.24 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още