fallback

Експерт: Пътниците във въздушния транспорт трябва да търсят информация, за да знаят правата си

Насоките на ЕК помагат на националните контролни органи да прилагат напълно и адекватно действащото законодателство, коментира Габриела Руменова

22:34 | 30.07.24 г.

Новите преработени насоки на Европейската комисия за повече права на пътниците във въздушния транспорт се обогатяват непрекъснато с появата на нови казуси и решения. Потребителите трябва да търсят информация, за да знаят правата си. При подаване на жалба е хубаво да се подсигурят с възможно най-много доказателства, като снимки и документи. Този съвет в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria даде създателят на онлайн платформата "Ние потребителите" Габриела Руменова.

По думите ѝ насоките на ЕК помагат на потребителите и на националните контролни органи да прилагат напълно и адекватно действащото законодателство. „По този начин се уеднаквяват текстовете, защото често сходни казуси имат различен изход. Често авиокомпаниите се оправдават с форсмажорни обстоятелства, като новите насоки внасят яснота върху това – кои ситуации могат да се тълкуват като форсмажорни“, посочи Руменова.

Според нея при казус с авиокомпания, пътниците трябва да се обърнат първо към нея, като най-добре е това да се случи в писмен вариант. „След това, ако клиентът не получи съдействие може да се обърне към националния контролен орган или Европейския потребителски център“, добави тя.

Руменова напомни, че насоките включват и решения на съда от 2016 г. насам и това помага да не се стига до две различни решения на един казус. Тя даде пример със стачки на персонала, и тъй като те не могат да се считат за форсмажорни обстоятелства авиокомпанията е длъжна да изплати обезщетение.

Създателят на онлайн платформата "Ние потребителите" обясни, че обезщетението се изчислява на база продължителността на полета, като то попада в диапазона на 250 и 600 евро. И уточни, че на страницата на ЕК има подробна информация за случаите и калкулатор, който да помогне на пътниците да изчислят дължимото им обезщетение.

Руменова отбеляза, че при отменен полет компанията задължително трябва да възстанови сумата на билета, но от обстоятелствата зависи дали ще бъде изплатено и обезщетение. Тя  обясни, че в ситуация, в която компанията дължи грижа на пътниците, трябва да им осигури хотел, храна и напитки, както и последващите трансфери от и до хотела.

„В последните проучвания се вижда, че осведомеността сред пътниците за техните права расте, но все още не е достатъчна. Интересното е, че при железопътния транспорт клиентите имат най-висока осведоменост, като и казусите при него са повече от тези при полетите“, съобщи експертът.

Как европейските потребители могат да се ориентират по-лесно в търсена на правата си като пътници? В кои случаи авиокомпанията може да откаже обезщетение? Как се тълкува форсмажорно обстоятелство във въздушния транспорт? С какви методи се повишава осведомеността на пътниците?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:34 | 30.07.24 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още