fallback

Посланикът на Финландия: Марката "България" трябва да бъде разпознаваема в целия свят

Страната ви има огромен потенциал с младите таланти и силния бизнес, коментира Н.Пр. Кристина Кувая-Ксантопулос

15:19 | 25.07.24 г.

Марката "България" е недоизползвана и има огромен потенциал в нея извън туризма и Черноморското крайбрежие. Има много таланти в тази държава и много ноу-хау и бих искала това да изкристализира в марка "България", която да бъде разпознаваема глобално в целия свят. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Н.Пр. Кристина Кувая-Ксантопулос, посланик на Финландия в България. Тя смята, че в нашата страна има много производство и потенциал то да бъде част от бранда.

Хората са най-силната страна на България, но има институции, "които не са задължително в най-добрата позиция, за да подкрепят хората“, смята дипломатът и се надява България да отключи потенциала си като общество. Според Кувая-Ксантопулос това ще стане като продължи интеграцията в ЕС.

По думите ѝ заплахите пред България са подобни на тези пред другите европейски държави – фрагментация на обществото и губене на част от общността. „Вашата суперсила са младите хора, които искат да придвижат тази държава напред, които искат да заложат своите мечти и да ги подложат на тест – това са хората, които трябва да ценим като суперсила и на двете държави“, отбеляза дипломатът.

В коментар за взаимодействието между държавата и бизнеса, Кувая-Ксантопулос обясни, че ролята на администрацията е да създаде оперативната среда, която да спомогне за развитието на бизнеса. "Най-важното нещо е да имаш работеща среда, където няма една компания или един играч, които да прави така, че да се чува неговия глас, а трябва да са чуват интересите на бизнес сектора. Най-лесно за това е да има върховенство на закона", заяви посланикът на Финландия.

Кувая-Ксантопулос отчете, че присъствието на финландския бизнес у нас се е увеличило, особено в сектора на ВЕИ, което включва инвестиции в Североизточна България, придобивания в IT, както и „доста силно присъствие по отношение на технологиите“.

В коментар за репутацията на Финландия в областта на образованието, Кувая-Ксантопулос обясни, че страната е заложила на хората като най-голямата ценност. "Ако трябва да спомена една реформа, която е ключова, това е инвестицията в учители, за да направим така, че те са достатъчно добре образовани и добре платени и имат независимост. Те са господари на класната стая и имат много автономия", даде пример дипломатът.

Кувая-Ксантопулос съобщи, че инвестициите от държавния бюджет, допълвани от частни капитали, са били ключови за развитието на иновациите във Финландия.“Втората част от успеха на страната в сектора са образованото население и добрата социална система, която насърчава поемането на риск в развитието на стартъпи“, посочи тя и добави, че България има доста добро присъствие в най-големите стартъп събития в Хелзинки и това е голям успех за нашата страна.

Защо във Финландия институциите са независими от политическите сили? Как се постига публично-частно партньорство в полза на хората? Как се надграждат взаимоотношенията между България и Финландия? Защо доверието между гражданите и институциите във Финландия е много силно, докато в България рейтингът на одобрение на институциите е шокиращо нисък?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:19 | 25.07.24 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още