fallback

Експерт: Над 20% от продавачите на имоти се оттеглиха от пазара в очакване на по-високи цени

Със спада на офертите започваме да виждаме един класически пазар на продавача, посочи Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на "Адрес Недвижими имоти"

14:03 | 24.07.24 г. 4

Над 20% от продавачите са се оттеглили от пазара в очакване на по-високи цени или перспектива за по-добра инвестиция, докато 30% все пак са решили да се възползват от по-високите цени в момента. Това съобщи Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на "Адрес Недвижими имоти", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Според нея най-голямата промяна на имотния пазар е засиленото намаляване на предложенията за продажба на фона на постоянен ръст на цените в големите градове през последните шест месеца.

"През последните десет години купувачите винаги са били повече от продавачите, което правеше един балансиран пазар. Но сега със спада на офертите започваме да виждаме един класически пазар на продавача, в който офертата е важна", коментира Гергана Тенекеджиева.

В анализа си за пазара на недвижими имоти тя посочи, че инвеститорите са все по-склонни да рискуват и да вадят нови проекти, защото виждат, че са основна част от продавачите на пазара. Жилищата се продават добре още в начален етап и те започват да реализират офертите си на цени, близки до завършените.

Тенекеджиева съобщи, че продължава тенденцията да се търсят напълно готови жилища, а през последните месеци се появява нов тренд – за ново строителство.

По думите на имотния експерт в момента има успокояване по темата за еврозоната, като купувачите не бързат да инвестират спестявания, но от страна на предлагането има изчакване заради прогнозите за по-високи цени след въвеждането на еврото в България.

"В краткосрочен план това означава ръстовете на цените да продължат и през следващите шест месеца, ако се запази активността на това търсене, ако се запази количеството оферти, които са на пазара", коментира Тенекеджиева.

По думите ѝ не се очаква да има промяна в политиката на банките за кредитиране на сделки и повишаване на лихвите по ипотеките до края на годината. Но Тенекеджиева допусна, че може да има леко повишаване през есента. „Все пак банките започнаха да са по-предпазливи, тъй като през последните години е имало ръст на купувачите с много ниско самоучастие“, отбеляза тя.

Експертът отчете, че строителната дейност е „силна“, като предприемачите опитват да отговорят на търсенето и са основни продавачи в момента, и прогнозира, че тази тенденция ще се запази до края на 2024 г.

Кои са най-активни купувачи на жилища в София? Каква е причината да се купуват имоти в столичните квартали „Овча купел“ и „Манастирски ливади“? Има ли ръст на лоши кредити при имотите? Кой купува имоти в София? Какво се случва с нивата на наемите в София може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:03 | 24.07.24 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още