fallback

А. Костадинов: Негативите от търговската война с Китай изкарват много западни бизнеси от пазара

Липса на единство ще попречи на ЕС да намери правилен подход към Китай, прогнозира финансовият консултант

15:52 | 18.07.24 г.

Негативите от търговската война се изразяват в това, че икономиките на САЩ и Европейския съюз са притиснати до стената, тъй като Китай с агресивна икономическа политика и субсидирани продукти притиска индустриите на Запада, което изкарва много западни бизнеси от пазара. Но е трудно за ЕС да наложи мита на китайските стоки. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria д-р Антон Костадинов, управител на Compass Metrix, компания за финансови консултации.

"Икономиките на САЩ, Европейския съюз и Китай са взаимно зависими. ЕС е импортно зависим по отношение на суровини от Китай, нужни за почти всяка индустрия. И ако търговската война се развие, и стокообменът ще намалее значително. Страните членки на ЕС често имат различни мнения за икономическата посока на блока и по отношение връзките си с Китай. Тези разминавания ще затруднят Евросъюза да намери най-добрия подход към азиатската страна“, прогнозира той.

Д-р Костадинов обясни, че що се отнася до търговска война между САЩ и Китай, това засяга митата, които северноамериканската страна прилага в деликатно подбрана гама продукти. Според него основните удари са върху фотоволтаичните клетки и панели, който са изключително малка част от вноса. И обясни, че това се прави по този начин, тъй като ако бъде засегнат сериозно вносът, то може да създаде вътрешна инфлация в САЩ.

Мениджърът вярва, че темата за автомобилите се преекспонира, тъй като проучвания сочат, че 46% от американските потребители на електромобили искат да се върнат към двигателите с вътрешно горене.

„Електромобилите не задържат стойността си, а нежеланието на потребителите може да е породено от липса на инфраструктура или дълго време за зареждане. Тук изниква въпросът обаче дали производителите и законодателите ще се съобразят с тези желания на потребителите“, коментира д-р Костадинов. И напомни, че за производството на електромобили се използват значително по-малко компоненти от нужните за коли с ДВГ, което се отразява на всички по веригата на доставките. Това, по думите му, означава, че производителите на автомобили ще започнат да продават по-малко части и те едва ли ще са доволни от тенденцията на по-малки печалби.

Антон Костадинов разказа за новата си книга „Ценообразувай правилно“, която е насочена към мениджмънта на българските бизнеси. Авторът извлича най-важните точки и моменти, в които компаниите правят грешки и установява откъде губят ресурс. „Анализите са в основата на оптималните финансови резултати, а фирмите често не обръщат внимание на разходите и анализирането им“, посочи той.

Завръщат ли се търговските войни по света? Митата ли са новото геополитическо оръжие?

Целия коментар гледайте във видео материал на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:52 | 18.07.24 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още