fallback

Какво е значението на НАТО днес?

Успехите на алианса от XX век почти се обезцениха след началото на войната в Украйна, посочи доц. Любов Минчева

15:12 | 09.07.24 г. 6

Успех за НАТО е трансформацията му след края на Студената война от отбранителен съюз към съюз за сигурност, който пое множество миротворчески мисии в различни региони. Алиансът промени визията си, започна да се занимава с хуманитарни операции, а когато е необходимо и с военни интервенции. Трябва да посрещнем годишнината с оглед на историята на алианса и текущия му фокус върху войната в Украйна. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria преподавателят по Международни отношения и проблеми на сигурността в СУ "Св. Климент Охридски" доц. Любов Минчева.

Според нея очакванията от срещата на върха на НАТО са свързани с укрепване на отбранителните възможности на съюзниците от Северноатлантическия пакт.

„НАТО се формира след края на Втората световна война, като играе ролята на отбранителен алианс на западните страни, срещу съветската експанзия. Най-важният елемент представлява известният член пети, който гарантира, че агресия срещу един от членовете на НАТО представлява агресия срещу целия алианс“, напомни ученият.

Доц. Минчева обясни, че НАТО е бил отличник по теми като ограничаване на ядреното въоръжаване, което е основна надпревара по време на Студената война, като предприема успешни ходове да постави ядрен „чадър“ над Западна Европа. И допълни, че алиансът постига много по тази тема до края на миналия век.

По думите ѝ обаче в първите две десетилетия на XXI век това изключително завоевание започва да се губи с началото на войната в Украйна, след като „диалогът между двете суперсили по ядрените въпроси на практика прекъсна“. „Постигнатите успехи от предния век и началото на този почти се обезцениха“, смята ученият.

Какво се очаква от тридневната среща на върха на НАТО във Вашингтон? Как се привличат нови членове в Източна Европа? Омаловажени ли са мисиите на алианса в Афганистан и Либия?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:07 | 09.07.24 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още