fallback

Ще се намесват ли по-радикално лейбъристите в икономиката на Острова

Малките партии и Найджъл Фараж ще накарат партията на Киър Стармър да гравитира около центъра, посочи докторът по политически науки Мила Мошелова

15:13 | 05.07.24 г.

На фона на завоя надясно в ЕС, Великобритания сякаш отива наляво, но лейбъристите дадоха заявки, че ще водят доста по-умерена политика и ще се придържат към центъра, без крайни мерки като национализации на индустрии. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи докторът по политически науки Мила Мошелова.

„По последни данни лидерът на лейбъристите Киър Стармър ще бъде следващият министър-председател на страната, след като партията му спечели 410 места в долната камара на парламента (ръст от 210 места спрямо 2019 г.). Втори са торите със 119 места (спад от 248); трети са либералдемократите със 71 места (ръст от 63), а четвърта остава Шотландската националистка партия (SNP) с осем места след загуба на 38 район“, съобщи тя.

Политическият анализатор посочи, че от изявлението на Киър Стармър се разбра, че няма мандат за обратното присъединяване на Великобритания към ЕС, но може да се очаква значително сближаване на Лондон с Брюксел, особено на фона на общата подкрепа за Украйна.

„Силните позиции на либералдемократите и Найджъл Фараж ще карат лейбъристите да се придържат към центъра, но определено ще има повече намеса на държавата в икономиката“, е мнението на д-р Мошелова след вота във Великобритания.

По думите ѝ лейбъристите избягваха крайните позиции, а Киър Стармър успя да обедини партията, като изключи доста по-крайния бивш лидер Джерyми Корбин. „Очаква се да се опитат да постигнат баланс между социалните политики, като включат в разговора и обръщат внимание на мнението на бизнеса, без резки промени, но може да има някакви данъчни промени, тъй като финансите на страната не са в цветущо състояние“, прогнозира тя.

Политическият анализатор смята, че на фона на по-ниската избирателна активност, огромният срив на торите на изборите във Великобритания се дължи не толкова на обещанията на лейбъристите, а на разочaрованието от 14 години консервативни политики и серия от скандали под управлението на Борис Джонсън.

Според д-р Мошелова проблемите за консерваторите през 14-те години на тяхното управление не се ограничиха само с разочарованието от Brexit и икономическото забавяне. „Антиевропейското крило на партията се ожесточи, бюджетните съкращения влошиха допълнително социалните и здравни услуги, а усещането сред избирателите, че политиците са се самозабравили беше единствено подкрепено от серията корупционни скандали в правителството на Джонсън. Торите бяха обвинявани, че са се отдалечили от проблемите на хората и предизвикват финансова нестабилност, като сега от Киър Стармър се очаква да обърне тази тенденция“, анализира управленската ситуация на Острова Мила Мошелова.

Тя очаква, че освен лейбъристите големи печалби като места в парламента ще запишат и либералдемократите и обясни, че поредната партия на Найджъл Фараж – Reform UK – печели четири места, което е силно представяне в британската избирателна система и показва, че атаката отдясно за консерваторите няма да спре.

Д-р Мошелова даде primer за някои райони, в които консерваторите са трети, като за първото място се борят лейбъристите и партията на Найджъл Фараж. „Фараж е проявление на феномен, който виждаме не само в Европа, но и в световен мащаб. Той е много добър публичен говорител, но рядко говори с неоспорими факти“, заяви тя и напомни, че за първи път самият Фараж спечели място в парламента, така че може да се очаква да "бъде доста шумен" за своите политики.

Ще успеят ли лейбъристите да върнат усещането за стабилност във Великобритания? Какво очакват пазарите може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:13 | 05.07.24 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още