fallback

Ще се превърне ли България в топ дестинация в Европа за планински туризъм?

Българският туристически съюз залага на дигитализацията за привличането на младите, посочи председателят на организацията Венцислав Венев

12:28 | 04.07.24 г.

Имаме готовност да инвестираме в дигитализация, като се започне със 100-те национални обекта и мобилното приложение за тях, както и в дигитална членска карта на Българския туристически съюз (БТС), която да обхване всичките отделни дружества с информация за цени и събития. Това съобщи в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Венцислав Венев, председател на Българския туристически съюз.

„Убедени сме, че дигитализацията ще привлече повече млади хора към планинския туризъм", отбеляза той, и даде пример с интереса към 100-те национални туристически обекта, които влязоха в мобилно приложение с информация за посетения обект. Венев обясни, че между 25 и 32 хиляди души за година посещават националните обекти, а само за три-четири месеца ръстът е за още толкова посетители, които обикалят с дигиталното приложение туристическите забележителности.

„В мобилното приложение ще влезе и дигиталната членска карта на БТС, която да обхване всичките отделни дружества и информация за цени и събития. В момента имаме 139 туристически дружества в цяла България, което означава, че всяко по-голямо населено място има туристическо дружество. Всеки, който има интерес, може да стане член на дружество, което предлага интересни прояви в своя календарен план. Нова апликация на членската карта за БТС ще има информация за отстъпките в обектите на БТС за настаняване и в партньорските организации“, добави Венев.

По думите му крайната цел, заложена в 12-годишната стратегия на БТС, е България да бъде топ дестинация в Европа за планински туризъм, като браншът бъде обслужван от единна и компетентна общност. Решението е взето на 10-ия конгрес на Българския туристически съюз, провел се през юни.

Председателят на БТС обясни, че стратегията е разпределена в три подпериода от по четири години, като в началото се залага на привличане на нови членове и дигитализация. Той добави, че „изключително внимание ще се обръща на местата за настаняване“ – как се запазват, важна ще е обратната връзка с туристите, които се интересуват от най-интересните места и маршрути.

„Основен приоритет ще бъде работа с по-младите, които често тръгват неподготвени в планините“, посочи Венев и съобщи, че продължава обучението на ученици и вече са проведени серия от събития през годината.

Защо има такъв интерес към традиционния поход „По стъпките на Ботевата чета“? Какво се очаква от първия фестивал за планински туризъм в България в Мальовица? Как ще преминат честванията на 129 години от създаването на организиран туризъм в България? Какво означава устойчив планински туризъм може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:29 | 04.07.24 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още