fallback

Надя Колчева: Личните социални умения се създават от най-ранна възраст

Предизвикателствата пред междуличностните отношения са много и се увеличават с влиянието на технологии и социални мрежи, посочи психологът

14:42 | 02.07.24 г.

Въпреки дигитализацията и навлизането на технологиите в комуникацията на работното място тя се базира на личните социални умения, така че тяхното развитие остава особено важно. Професионалните платформи са много полезни и позволяват лесна и бърза комуникация, но тази връзка тече през общуването с хора. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria гл. ас. д-р Надя Колчева от департамент "Когнитивна наука и психология" на Нов български университет.

"Със сигурност, което знаем от изследвания до този момент, социалните и емоционални умения се изграждат с друго човешко същество. Живото общуване, желателно не през устройство, е незаменимо", коментира психологът.

Според нея отношенията и уменията, които развиваме в най-ранна детска възраст, се пренасят в детската градина и училище, след това е "базата, върху която водим и професионалната си комуникация на работното място".

Д-р Колчева съобщи, че в София се проведе десетият Международен конгрес по междуличностно приемане и отхвърляне в Нов български университет с около 60 участници от над 20 страни. Част от темите са засегнали родителското общуване и пълноценната комуникация с децата, които имат огромна значение за уменията и развитие в по-късна възраст.

Психологът посочи, че предизвикателствата пред съвременните междуличностни отношения са много, като се увеличава влиянието на технологии и социални мрежи. „Децата все повече прекарват време сами, с някое устройство, което афектира техните социални и емоционални умения, тъй като не упражняват тези умения достатъчно със свои връстници“, предупреди с примера д-р Колчева.

Как средата определя „приемането“ и „отхвърлянето“ в обществото? Увеличава ли се родителското отчуждение? Какво е качеството на емоционалната връзка дете - родител? Как се формира отговорно родителско общуване? Какво е професионалното общуване в дигитални времена?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:36 | 02.07.24 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още