fallback

Защо Австралия преформулира отношенията си с Китай

Ще успее ли дипломатическата инвазия на Ли Цян да възстанови позициите на китайския бизнес в региона, коментира Владимир Шопов, политолог и анализатор

16:00 | 21.06.24 г. 3

Китайският премиер Ли Цян е на посещение в Австралия и Нова Зеландия. Китай от няколко месеца се опитва да възвърне дипломацията в региона по няколко причини. Първата е свързана с влошаването на двустранните отношения между двете страни и азиатския икономически гигант, а другата – затрудненията на китайската икономика на фона на спада на чуждестранни инвестиции в Китай. Този коментар в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria направи Владимир Шопов, политолог и анализатор.

Според него влошаването и последвалото затопляне на отношенията между двете държави са изцяло инициирани от Китай, като и в двата процеса Австралия е показала устойчивост и отстояването на позиции. По думите му по този начин страната не само е затвърдила позициите си, а и е преформулирала в своя полза отношенията с китайската страна.  

„В много отношения Австралия успя да спечели от това влошаване на отношенията. Мисля, че тази динамика и този краен резултат от конфликта е много интересен пример, който трябва и други държави внимателно да видят и проследят, защото се оказва, че ако успявате да бъдете достатъчно устойчиви, за достатъчно продължителен период, е възможно да защитите своите отношения и интереси, дори и спрямо една толкова голяма страна като Китай“, отбеляза Шопов.

Той съобщи, че в Нова Зеландия фокусът на разговорите е бил насочен към възобновяване на засилените търговски отношения между двете страни с подписването на меморандуми и споразумения. „Нова Зеландия е традиционно един от най-добронамерените партньори на Китай в региона, но в последните години е имало отдръпване заради въпросите около сигурността. Сега с победата на десницата в страната се вижда интерес за подобряване на отношенията с Китай“, разкри причината за стоплянето политологът.

Шопов подчерта, че Австралия също е добър пример за страна, в която смяната на правителства влияе изключително много на отношенията с Китай. „Пекин бе наложил мита и различни търговски ограничения на стоки, идващи от Австралия, като преди около година и половина започна разхлабване на тези мерки. Това решение е било повлияно от притеснението да не би Австралия да диверсифицира търговията си“, анализира взаимоотношенията политологът.

Защо посещението на китайския премиер не намери голям обществен отзвук? Надделяват ли икономическите интереси и технологичното предимство в търговските отношения между Китай, Австралия и Нова Зеландия?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:00 | 21.06.24 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още