fallback

М. Георгиева: Има предпазливост от родните стартъпи да инвестират в биотехнологии

Финансирането и достъпът до наука трябва да включва образователната система, коментира Милена Георгиева, професор по молекулярна биология

08:52 | 20.06.24 г.

Бизнесите искат бързи решения и печалби от инвестициите си, но научните решения изискват повече време и в зародиша си те са рискови за инвестиции. Вижда се предпазливост от родните стартъпи да инвестират в биотехнологии, за сметка на засиления интерес от чуждестранни инвеститори. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи проф. Милена Георгиева, професор по молекулярна биология към Лаборатория по молекулярна генетика, епигенетика и дълголетие към Института по молекулярна биология при БАН.

„Науката в България успява да прогресира на фона на политическата криза, въпреки че нестабилността в управлението води със себе си проблеми с финансирането на научната работа“, посочи тя. По думите ú в научните среди се създават академични хъбове, които отделят учените от света, което е добре за науката, но не дава добър пример в обществото.

Според Георгиева това, което се случва в лабораторията като елитарна наука, трябва да бъде комуникирано на разбираем език за хората и бизнесът да припознае решенията. „Комуникацията между бизнес, наука и държава често е много сложна и се говори на различни езици“, смята ученият и обясни, че в България предизвикателствата пред науката са нуждата от мултидисциплинарен подход, който да обединява експерти от различни области.

Георгиева отбеляза, че финансирането и достъпът до наука още от образователната система е пречка за учените в страната. Тя настоява освен за по-добра комуникация и за поглед към международните постижения, както и за повече колаборация.

По думите ѝ се засилва интересът на фондовете за рисков капитал и отделни бизнеси да инвестират в иновации в науката. „Аз мисля, че иновациите са основният път към икономически просперитет, особено в съвременния свят, когато живеем в бързо развиваща се екосистема, във всяко едно отношение. Именно иновациите, основани на научни изследвания, са в основата на това един прогрес да върви в правилната посока“, коментира Георгиева.

Според нея предизвикателствата, свързани с демографската криза, образователната система, изхранването на човечеството, опазването на околната среда – трябва да се базира на иновации, които да подобрят качеството на живота на човека и подхода за опазване на околната среда и климата.

Чува ли се гласът на учените в България? Как се привличат учени с по-широк бекграунд? Защо в България се прилагат повече чуждестранни медицински разработки? Как се развива стартъп екосистемата у нас, свързана с биотехнологиите? Каква е ролята на България в иновативното световно здравеопазване и конкретно в онкологията?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:52 | 21.06.24 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още