fallback

Иван Велков: Новите лица в европейската политика няма да я направят по-нюансирана

ЕSG ще бъде изместен от повече икономика и протекционизъм в ЕС след изборите, посочи Иван Велков, член на ръководството на БСК

12:40 | 10.06.24 г.

Появата на новите лица в европейската политика ще доведе до повече мнения, но не и по-нюансирана политика. Не толкова дипломацията, а запазването на достиженията на европейските институции и граждани ще стане приоритет. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Иван Велков, член на управителния съвет на Българската стопанска камара.

„Зелените и „Обнови Европа" изглеждат като най-големите губещи на изборите и това може да е тенденция за все по-честа смяна на политически пристрастия в Европа. Традициите отстъпват стремително от нуждата от много повече скорост, динамика и резултати веднага, което TikTok поколението очаква от всички“, посочи той какви са настроенията на Стария континент след изборите за Европейски парламент.

По думите му голяма част от европейските избиратели очакваха по-бързи и по-прагматични решения от политиците, които доскоро доминираха в икономиките на Европейския съюз. Според Велков необходимостта от по-близка до хората политика и повече фокусиране върху европейски, а не глобални теми, може да обясни очакваната рязка промяна надясно.

Той посочи, че единствената сериозна изненада на изборите беше светкавичното разпускане на парламента във Франция, след като партията на президента Еманюел Макрон загуби драстично от "Национален сбор" на Марин Льо Пен.

„Спадът на влиянието на тези, които доскоро доминираха ESG тематиката, ще бъде заместен от много повече икономика, много повече прагматизъм и протекционизъм, което може би не е най-доброто, което може да очакваме. Ще се върнем обратно към ненаучените уроци и ще преповторим последните няколко години, смята представителят на БСК. – Трябва да очакваме промяна – не Европа на федерациите, а на държавите“, заяви гостът.

Според Иван Велков Европа в момента не се конкурира с другите големи региони и центрове на икономически ръст. Преди години изглеждаше, че може да се превърне в ядрото на културно-исторически иновационен хъб на теми и идеи, но тя спря да се развива в тази посока, може би под влиянието на пандемията, войните и срива във веригите на доставки, коментира той. Европа губи позициите си заради немного прагматичната си и разнородна политика, отбеляза анализаторът.

Той е убеден, че пътят на Европа е да си върне позицията като притегателен център за инвестиции и иновации, които през последните години се насочиха към САЩ. „Започнахме да се занимаваме с фината настройка, без да сме укрепили фундамента“, смята Велков.

Какви са политическите обещания и бизнес очакванията? Сменят ли се политическите пристрастия? Какви ще са промените за българския бизнес? Ще има ли рестарт в икономическата политика у нас? Трябва ли да се промени начинът, по който избираме политиците и как има консенсус срещу неработещите решения?

Целия коментар може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:40 | 10.06.24 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още