fallback

Неделчо Тотев: Фокус върху заплатите, а не върху приходите поставя болниците в риск

Трагичното бъдеще на здравеопазването дойде, каза председателят на Сдружението на общинските болници в България

13:15 | 05.06.24 г. 3

Исканията на синдикатите за повишаване на основната заплата на медицинските работници няма да доведат до реално увеличение на доходите на фона на ограничения финансов ресурс на болниците. Механизмът е да се вдигнат приходите към болничната помощ. Това коментира д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници в България, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Тази седмица заседава Отрасловият съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването, тъй като старият Колективен трудов договор изтече през април. Преди да подпишат нов, работодателите настояват за анализ, който да обясни защо болниците не могат да вдигнат заплатите на служителите си. Синдикатите от своя страна настояват възнагражденията да се увеличат с 25%.

"Вдигането на основните заплати на медиците няма да има реален ефект", заяви Тотев. Ако се приеме, че средната заплата за сестра например е около 2000 лева, от тях 1300 лв. са основна заплата, а останалите са за допълнително материално стимулиране, част от които са свързани с основната заплата. „В условията на силно ограничен финансов ресурс "сега вдигаме основната заплата на 1500 лв., за да угодим на синдикатите, но нямаме реално пари да запазим другата подвижна величина", поясни медикът.

Той обясни, че повечето болници имат собствени схеми за материално стимулиране, които отразяват приноса на конкретния работник към общите приходи на болницата. Но по думите му и тези суми сега ще намалеят, за да се изплаща по-високата основна заплата.

"Като удариш чертата, хората накрая пак ще взимат 2000 лв... Механизмът е да се вдигнат приходите към болничната помощ", посочи събеседникът. 

Лекарят посочи, че в момента има забавяне на плащанията на надлимитната дейност по болничните пътеки, което затруднява финансовото състояние на болниците. „Фокусиране върху заплатите, а не върху приходите, може да предизвика натрупване на задължения от страна на болниците и това да застраши стабилността им“, коментира Тотев.

"Ние сме в разпад в момента. Затварят се цели лечебни заведения, защото няма сестри. Други се затварят, защото няма лекари... Какво ли не сме правили, за да привлечем вниманието на обществеността, че трагедията в здравеопазването е на вратата ни. Преди говорехме в бъдеще време, в по-близко бъдеще - това бъдеще дойде“, коментира Тотев.

Как оценяването на труда на медицинските работници може да постигне справедливо заплащане и повече за проблемите в здравната система може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:15 | 05.06.24 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още