fallback

Ще продължи ли Западът да засилва подкрепата си за Украйна

Ако Русия постигне успех, Грузия и Молдова ще са следващите страни за нападение, коментира Пламен Димитров от "Българско геополитическо дружество"

10:35 | 04.06.24 г. 1

Позволението на Запада, предоставено на Украйна, да използва предоставените ѝ оръжия за удар по цели на руска територия е политически жест, но той няма да доведе до обрат на бойното поле. Тези оръжия имат малък обсег и Украйна не би имала възможността да нанася големи щети по руски градове с ракетни удари. Посланието, което Западyt изпраща е, че ако се наложи, подкрепата на Украйна може да бъде засилена. Този коментар в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria направи Пламен Димитров, член на управителния съвет на "Българско геополитическо дружество".

Той съобщи, че Китай отказа да присъства на мирната конференция в Швейцария, тъй като Русия не е поканена на тази среща.

„Китай смята, че ако изпрати делегати на тази среща, то би изглеждало, че заема позицията на Украйна", е мнението на политическия анализатор. Той обясни, че азиатската страна се опитва да се позиционира като голяма сила, която не заема страна. „Въпреки това Китай предоставя икономически излаз на Русия на фона на санкциите. Западът разчита на азиатската страна да усмирява Русия и да поддържа войната в определени граници“, обясни Пламен Димитров.

Според него се забелязва „завой към Москва от страна на Грузия с приемането на закона за чуждестранните агенти и финансирането на НПО“. Димитров отбеляза, че почетният представител на управляващата партия държи властта в Грузия, като има спекулации за близките му отношения с Кремъл. По думите му този завой в страната се дължи на опасенията, че за разлика от Украйна, Грузия не би издържала много време при евентуална руска инвазия.

Анализаторът допусна, че зад събитията в Грузия може да се крият и вътрешнополитически мотиви, като управляващите целят да ограничат финансирането на опозицията, тъй като предстоят избори в страната.

„Докато не завърши войната между Русия и Украйна и не видим какъв е резултатът, е малко вероятно някоя следваща бивша съветска република да се озове в положението на Украйна, но ако тази война завърши с относителен успех на Русия и бъде постигнат мир – следващите на картата не са страните от НАТО, а следващите са Грузия и Молдова", очаква Димитров. Той уточни, че нападение срещу Молдова или Грузия все още не се възприема като нападение на НАТО и не би прекрачило „червената линия“ на Организацията.

Ще има ли сделка след предложения план за мир в Близкия изток? Става ли все по-трудно да се убеди Израел да изтегли войските си, преди да е „унищожил“ „Хамас“? Какво означава признаването на палестинска държава от Испания, Норвегия и Ирландия? Защо се обърна общественото мнение в няколко европейски страни и по-близка ли е възможността за учредяване на палестинска държава? Как ще повлияе обръщането на нагласите в САЩ в контекста на предстоящите избори? Какви са новите геополитически предизвикателства пред Балканите? Къде е България в геостратегическите политики преди европейските избори?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:35 | 04.06.24 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още