fallback

Ще контролират ли Roaring Kitty и неговите „меме изпълнения“ пазара на акции

Само рекламен трик ли е възходът на Faraday Future Intelligent Electric с електроавтомобили по 300 хил. долара, коментира Янко Христов от Alaric Securities

13:42 | 03.06.24 г.

Най-важното на случилото пазарите през месец май не засяга конкретен сектор, а по-скоро завръщането на т.нар. Roaring Kitty и неговите "меме изпълнения". Това отчете в пазарния си коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Янко Христов, ръководител отдел „Продажби“ в инвестиционния посредник Alaric Securities. Той открои някои интересни тенденции на пазара, които се запазват при интереса на инвеститорите – ръст на акциите в технологичния сектор и здравеопазването.

По думите му с най-висок ръст през миналия месец, което се отрази в индекса Nasdaq Composite, е движението с изявата на най-бързо растящата акция за май с близо 1300% месечен ръст – Faraday Future Intelligent Electric, компания за дизайн и производство на ново поколение ултралуксозни автомобили с изкуствен интелект.

"Тази компания е пример за типична мемеакция. Индикаторите на тази компания не показват никакъв признак на сериозен растеж или нещо, което да ни подтикне силно да инвестираме в тази компания. Тя се опитва да създава електрически коли от доста висок клас. Началната цена на колите, които произвежда, е около 300 хиляди долара, докато за BYD, китайската компания за производство на електрически автомобили, цената започва от около 50 хиляди долара. Tesla имат коли от около 80 хиляди долара, а тук говорим за начална цена на кола около 300 хиляди долара", направи сравнение Христов.

Като рекламен трик експертът определи намерението на производителите на Faraday Future Intelligent Electric да разкрият стратегията си да използват най-доброто от американската и китайската автомобилна индустрия и веригите на доставки на фона на намерението на САЩ да наложат мита за внос на китайски автомобили.

Той посочи, че дори е имало страхове за делистване от Nasdaq в някакви периоди. И отбеляза, че има доста индикатори, че тази компания не е подкрепяна от никакви продажби, но едновременно с това се вижда ръст от над 1000% и това се дължи изцяло на постове, които излизат, в някои от компаниите за социални медии Reddit и Twitter (сега известна като Х).

Кои са интересните тенденции на пазара, които ще привлекат инвститори? Кои са най-печелившите индекси на Уолстрийт през май? Защо технологични компании виждат необходимост от засилване в работата си с изкуствен интелект? Защо при индекса на сините чипове биологична компания отбеляза ръст с продукт за отслабване? Могат ли губещите акции най-вече при потребителския сектор да повлияят на цените на акциите от технологичния сектор?

Материалът не е повод за вземане на инвестиционно решение?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:42 | 03.06.24 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още