fallback

Новото обединение Wiser Technology е с амбицията да се превърне в голям регионален IT играч

Какви са плановете за растеж на публичната компания „Бианор“, коментира Коста Йорданов, съосновател и изпълнителен директор на "Бианор Холдинг"

14:00 | 31.05.24 г.

През следващите две години ще протекат процеси на консолидация в новия български холдинг Wiser Technology, който обединява "Бианор Холдинг", "Диджитал Лайтс" и "Прайм Холдинг", ще започнат да се проявяват синергиите между компаниите като общи клиенти и да се появяват предложенията на общия по-силен бранд. Тази прогноза в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Коста Йорданов, съосновател и изпълнителен директор на "Бианор Холдинг", която през тази седмица придоби 100% от "Диджитал Лайтс" и 51% от "Прайм Холдинг", с опция да вземе и останалите 49%.

„Амбицията на ребрандираното като Wiser Technology обединение е да се превърне в голям сериозен регионален играч. Заедно можем да стигнем по-далеч по-бързо, като Wiser има по-големи перспективи да се реализира на световния пазар“, коментира той.

След двете трансакции обединената компания ще разполага с центрове в България, Сърбия и Гърция и екип от над 500 човека. “Прайм Холдинг” е технологична консултантска компания, която разработва софтуерни приложения за финтех и банки в Европа и САЩ, а “Диджитал Лайтс” е софтуерна компания, специализирана в създаването на решения за телекомуникации, мобилност, отбрана и космос.

„Обединени можем да разработваме още по-мащабни и още по-сложни софтуерни решения“, обясни Димитър Димитров, изпълнителен директор на "Диджитал Лайтс". Той коментира, че целта е да създадат компания от региона, която привлича топ таланти от целия свят.

"Философията и културата, която решихме да изгражда и да ни води в Wiser, се базира на желанието да живеем живота си по един мъдър начин. Водени от това да сме добри и взимаме отговорни решения в малките и големите ни стъпки, искаме да приложим това като пътна карта в изграждането на софтуерните решения за клиентите ни", обясни Димитров.

Коста Йорданов посочи, че първата първата стъпка вече е направена, създадена е стабилна основа, и предстои разгръщане на мащаба на новата компания, която ще бъде „по-близко до клиентите в Германия, САЩ, ОАЕ“.

Той прогнозира, че и други компании от тези региони ще станат част от платформата на Wiser. „След това логичен ход би било да помислим за двоен листинг на чужда борса“, разкри Йорданов.

По думите му „Бианор“ в момента работи по пет проекта за Европейския фонд за отбрана и обединението с "Диджитал Лайтс" ще допринесе с допълнителна експертиза, тъй като секторите на отбраната и автомобилите са сходни като високите изисквания за качество и сигурност. „С по-голям екип и повече ноу-хау ще може да участваме в по-големи проекти в отбранителния сектор“, очаква Йорданов.

Финансовият ефект от обединението ще започне да се проявява през третото тримесечие на тази година, след като сделките бъдат финализирани през юни месец и започне консолидицията. Проформа консолидираните приходи на "Бианор", "Прайм" и "Диджитал Лайтс" за миналата година са 54 млн. лв. и се очаква много сериозен ръст на приходите.

Материалът не е препоръка за вземане на инвестиционно решение!

Какви са вижданията на консолидираните компании, които припокриват цели и амбиции? Повече за бъдещите планове на новия холдинг може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:53 | 31.05.24 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още