fallback

Минава ли духовното съвършенство и пътят към щастието през финансовите блага

Книгата "Успех или щастие" поставя под въпрос ценностите и идеалите в модерното общество, посочва авторът ѝ Калоян Кирилов

15:38 | 30.05.24 г. 1

Алчността към знания и обогатяване не е лош двигател в живота на човек, който иска да се усъвършенства и да успява, но ако човек търси щастие, то той не би трябвало да следва тази философия. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Калоян Кирилов, инвестиционен банкер с успешна компания за сливания и придобивания, автор на книгата "Успех или щастие".

„Книгата е резултат от едно духовно пътешествие в Шри Ланка, като по-важният елемент е какво се е случило преди това и защо идва написването ѝ“, коментира Кирилов. Той разказа, че има няколко основни мотива за написването на книгата – единият, за да формира и систематизира знанията си, а вторият, за да сподели знанието и изводите си с читателите.

По думите му книгата "Успех или щастие" поставя под въпрос ценностите и идеалите в модерното общество, стремящо се към успех и финансови блага. "Хората често споделят, че търсят щастието, но не работят в тази посока, а се целят към други материални облаги", отбеляза писателят.

Калоян Кирилов смята, че с идването на 90-те години на миналия век в България е дошло желание у хората да се развият кариерно и финансово. Той сподели, че за него пример е персонажът от филма „Уолстрийт“ – Гордън Геко.

Писателят смята, че самият той се вписва в стереотипния стандарт за успех, но добави, че в даден момент от живота си осъзнава, като много хора, че парите и постиженията не са водещите, което го подтиква да замине на пътуване в Шри Ланка.

Според Кирилов много често хората търсят щастие в живота си, но не правят стъпките, които да им го осигурят. „Будистката философия не критикува богатите, тъй като те могат да помогнат на много хора, ако разполагат с правилните ценности и ресурси. Проблемът е в желанието да си богат. Алчността не е лоша, но зависи за какво е насочена и какво се цели да се постигне. Ако алчността е насочена към знания и обогатяване, то човек ще движи света по този начин“, сподели философията си писателят. И добави, че ако основната цел на човек е да е щастлив, не би трябвало да го интересува напредъка или парите, а би трябвало да следва пътя на щастието.

Какво си представя под успех обществото? Застават ли принципите на капитализма срещу философията на будизма в книгата "Успех или щастие"? На какво ни учи легендарният инвеститор Гордон Геко от филма „Уолстрийт“? Помагат ли технологиите за постигане на успех? Какво съветва Калоян Кирилов дъщеря си, която е абитуриентка?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:38 | 30.05.24 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още