fallback

Какъв ще бъде ефектът от признаването на палестинската държава

Колкото продължава конфликтът в Ивицата Газа – толкова по-големи ще бъдат негативите за Израел, посочи журналистът Христо Петров

23:37 | 29.05.24 г. 4

Перспективите за достигане до мирни преговори между палестинци и израелци винаги има, като всички заинтересовани страни трябва да направят съответните постъпки. В конфликта са замесени повече страни – не само Израел, палестинците и "Хамас", и това прави постигането на успешно мирно споразумение много по-трудно. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи журналистът Христо Петров.

"Колкото и абсурдно да звучи, палестинците и Израел имат единна позиция за недопускане на създаването на палестинска държава в рамките на обявеното от ООН през май. Екстремистките палестински искания за създаване на държава от река Йордан през Западния бряг до Газа няма как да се случат. Израел не иска да съществува палестинска държава като непосредствена заплаха за своята сигурност. И двете страни има основателни искания, които няма как да бъдат постигнати към този момент", посочи той и предупреди, че взимането на каквото и да е решение за конфликта под натиск в момента ще има влияние за следващите десетки години.

Петров е на мнение, че признаването на палестинската държава от Ирландия, Испания и Норвегия има повече символично значение, но „ходът на трите европейски държави от тази седмица по време на настоящата война може да се запише като победа за палестинците и загуба за Израел“.

„Вълна от подкрепа на палестинците се разля в Европа и САЩ, които са жертви на военната операция и война на Израел. Вече седем месеца израелският премиер Бенямин Нетаняху и израелската армия не могат да се справят със ситуацията, не могат да върнат заложниците. Образуваха се колони от вътрешни бежанци в Ивицата Газа и колкото конфликтът продължава – толкова негативите за Израел ще бъдат по-големи“, заяви журналистът и обясни, че международната общност отново порица Израел след удара по лагер за бежанци през уикенда. По думите му обаче израелският премиер Бенямин Нетаняху няма друг избор освен да доведе тази операция до победа.

Христо Петров очаква да расте международно признание и подкрепа за палестинците.

Според него при политически промени в управлението на Израел, в които Нетаняху няма да участва, може да се очаква промяна в действията на израелските сили, но отбеляза, че засега няма такава индикация.

„Конфликтът спря затоплянето на отношенията на Израел с арабските държави в Близкия изток и допълнително радикализира позицията на Иран“, анализира ситуацията журналистът.

Докъде може да стигне Нетаняху във военните действия? Има ли промяна в нагласите, позициите и настроенията в Близкия изток между държавите? Каква може да бъде ролята на Турция в разрешаването на конфликта може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:38 | 29.05.24 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още