fallback

Георги Димов: Турция се фокусира към Близкия изток във външнополитически план

Турция ще стане страна, управлявана от един лидер в продължение на дълги години, което наподобява моделът в Русия, посочи дипломатът от кариерата и бивш консул в Одрин

12:46 | 29.05.24 г.

Вижда се фокусирането на Турция към Близкия изток във външнополитически план, като страната отмества погледа си от войната в Украйна. Турският президент Реджеп Ердоган прецени, че това му носи политически дивиденти, а и на самата Турция, тъй като този конфликт в региона е по-близък на народа му. Този коментар в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria направи Георги Димов, дипломат от кариерата и бивш консул в Одрин.

Дипломатът припомни, че на 12 февруари трябваше да се състои среща в Турция между Ердоган и руския президент Владимир Путин, но тя бе отложена, а в този период турският президент се срещна с лидери на държави от Близкия изток, за да затвърди отношенията си. По думите му, Ердоган дори е посетил държави, в които не е бил от години.

Георги Димов смята, че вероятно Анкара е преценила, че не може да се бори със световните сили и "никой няма да ѝ позволи посредническа роля едва ли не за държава гарант". Според него Турция е регионален лидер, както и Иран, и в Турция преценяват, че войната в Украйна може да се реши единствено с по-тясното ангажиране на САЩ и Русия.

„Турция ще стане страна, управлявана от един лидер в продължение на дълги години, което наподобява моделът в Русия", прогнозира Георги Димов. „Ердоган предприе различни промени в конституцията на страната и процедурни маневри, с които да си осигури повече от максималните два мандата. Разбира се, не може да се направи сравнение между двете страни по-демократичността на изборите, тъй като при авторитарно управление, лидерът не би изгубил последните избори в страната си“, допълни той.

Димов припомни, че до тазгодишните местни избори в Турция, президентът Ердоган бе спечелил 17 последователни вота, но сега изгуби Анкара, Истанбул, Измир и още три големи общини в страната. Опозицията сега разполага с 14 кметове от 30 големи града, като поражението на Партията на справедливостта и развитието се дължи на икономическата ситуация в Турция.

Според дипломата Ердоган бе критикуван, че във водещите финансови и икономически институции наема приближени до него, но обърна внимание, че след изборите за президент в страната турският президент смени кабинета и назначи нови лица.

„Под сегашното управление на министъра на финансите и хазната Мехмет Шимшек политиката се промени, въвеждайки високите лихви с цел овладяване на инфлацията. Официални статистически данни в страната показват, че инфлацията на годишна база е 70%, а безработицата се е увеличила, достигайки 25%. Вижда се и рязък спад при покупките на жилища, който се дължи на липсата на средства в домакинствата“, каза Георги Димов.

За влошената икономическа ситуация в южната ни съседка той цитира данни от публикация в Турция, от която се разбира, че „71% от турците не разполагат с 10 хиляди долара лично богатство, а най-богатите в страната, притежаващи над 1 милион долара, са 0,1% от населението.

По думите на дипломата това разкрива голямата разлика между бедни и богати в страната.

Защо опозицията в Турция успя да изведе на митинг в Анкара десетки хиляди пенсионери? Кои са институционалните и политическите рискове пред Турция? Преодолими ли са различията между Турция и Гърция след стратегическата среща на турския президент Ердоган и премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис? Къде е Турция в надпреварата между САЩ, Китай и Русия?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:46 | 29.05.24 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още