fallback

Цанко Арабаджиев: В ББР финансираме все повече проекти с инвестиции в чиста енергия

Бизнесът в България се вълнува от енергийния преход, посочи изпълнителният директор на Българската банка за развитие

18:51 | 27.03.24 г.

Расте интересът от страна на малките и средни фирми към финансиране на проекти с инвестиции в чиста енергия от Българската банка за развитие. Това съобщи в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Цанко Арабаджиев, член на управителния съвет и изпълнителен директор на Българската банка за развитие.

„Всеки четвърти проект в банката е „зелен“ – 25% от портфейла на банката е финансиране на проекти за възобновяеми енергийни източници, някакъв тип енергийна ефективност на производството или друго, свързано с по-добро усвояване на ресурсите“, обясни той.

По думите му за ББР, като добър партньор на бизнеса, е важно да надгради постигнатото и все повече хора да стигнат до това финансиране.

Цанко Арабаджиев е един от участниците в събитието Energy of Tomorrow на Investor.bg, което ще се проведе на 28 март 2024 година в "Интер Експо Център", зала „Витоша“.

Според него изграждането на съоръжения за производство на зелена енергия става все по-достъпно, особено при енергията, произвеждана от слънце и от вятър. Банкерът напомни, че доскоро те трябваше да бъдат субсидирани, но сега секторът се развива на пазарен принцип и „инвестицията в зелена енергия се възприема като изключително добра“.

„Очакванията ми за събитието Energy of Tomorrow е да се получи един смислен дебат за бъдещето на енергетиката в България и да може бизнесът да разбере какви решения има и къде би могъл да ги намери. Българска банка за развитие е естествен партньор на подобни инициативи. Ние имаме не малък брой програми“, отбеляза банкерът.

За пример той посочи специалната програма на ББР за финансиране на компании, които искат да изградят инсталация за производство на енергия от възобновяеми източници. „Към този момент имаме десетки клиенти. Финансирали сме 40 мегавата, които не изглеждат много на фона на портфейлите на останалите банки, но хубавото при нас е, че става дума за много на брой малки проекти“, коментира Арабаджиев. И обясни, че по InvestEU малко по-късно през годината ББР ще разполага с портфейл от над 2 млрд. лева през търговските банки, който е със значителна зелена компонента.

Арабаджиев уточни, че към момента предпочитаните от българския бизнес технологии за производство на зелена енергия са вятърните и соларните централи, като по-достъпни и заради липсата на нужда от субсидиране за разлика от водорода и батериите, които все още са сравнително скъпи. Той отчете, че при тях "без елемент на грант на практика сметките не излизат".

„Напълно нормално е към момента интересът към слънце и вятър да е по-силен. Но получаваме и доста запитвания по различни програми за инсталиране на батерии, което все още е сравнително нова технология. Благодарение на гранта, който се предвижда по няколко програми на Министерството на енергетиката, това също започва да става привлекателно за бизнеса, обясни банкерът. – Има прозорец, през който може да се кандидатства за финансиране при облекчени условия – намалено обезпечение, по-дълъг срок на кредитите.“

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Енергията на бъдещето, алтернативните и зелени начини за добив на енергия, ефективното ѝ използване и трансформирането на класическите модели за добив на енергия са теми с огромно значение за развитието на бизнеса и обществото ни. За втора поредна година Energy of Tomorrow ще се фокусира върху решенията за зелена енергия, енергийна ефективност, ESG политики и търговията с енергия. Събитието на Investor Media Pro ще предложи на присъстващите и обособена експо част, в която компаниите ще могат да представят своите енергийни и технологични решения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:41 | 27.03.24 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още