fallback

Петко Карамочев: До 1-2 години AI ще се приема за нещо нормално, а не революционно

Липсва голям революционен момент в изкуствения интелект, който да направи голямата промяна, но това предстои, каза експертът

19:20 | 28.12.23 г.

В сферата на изкуствения интелект (AI) 2023 г. ни показа, че ако до преди години технологията се приемаше за нещо сложно, то сега е напълно достъпен чрез елементарни команди. В следващите 1-2 години изкуственият интелект ще бъде много интересна тема, но след това ще се превърне в скучна технология.

Това коментира Петко Карамочев, основател на INDUSTRIA.tech, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Изминалата година е била годината на изкуствения интелект, смята гостът. По думите му е станало ясно, че можем да се възползваме от технологията по такъв начин, че да ни помогне да вършим работата си много по-ефективно.

„Това, което се случи през 2023 година, е голяма активност, но предстои да видим как ще бъде оползотворена. В момента липсва един голям революционен момент в изкуствения интелект, който да направи голямата промяна, но всички знаем, че това предстои“, каза Карамочев.

Според него още 1-2 години изкуственият интелект ще бъде много интересна тема, но след това ще доскучае на аудиторията и няма да бъде приемана за нещо революционно – AI като цяло ще се превърне в скучна технология. Съвсем скоро ще говорим за общество, при което настъпват фундаментални промени и единственият път е хората да се адаптират към тях, смята Карамочев.

„Към 2024-2025 г., ще приемем технологията, свързана с изкуствен интелект, като такава, която винаги я е имало и няма да си спомняме какво е било преди нея – това е еволюцията“, заяви експертът.

Петко Карамочев е част от регулаторния орган на ЕС, свързан със създаване на пътна карта за стандартизация на изкуствен интелект, както и съвместна група за обработката на т.нар. естествен език (NLP). Според него обаче зад подобни интереси стоят интересите на големи компании да се предпазят, спомагани от регулатора, за да бъдат единствени на пазара.

Целия коменатар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:36 | 28.12.23 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още