fallback

Как изкуственият интелект задава дневния ред на бизнеса?

Къде е балансът между обществените отношения и инвестициите за AI за развитие на компаниите, коментира правният експерт във фондация "Право и Интернет"

17:33 | 10.11.23 г.

Изкуственият интелект (AI) задава дневния ред на бизнеса и това е най-горещата проблематика в технологичния сектор. В момента всеки се бори да развива и да се възползва от новата технология. Ограничаването на AI е трудна и амбициозна задача – правото следва развитието на обществените отношения и рядко успява да го изпревари, а няма как бизнесът да спре да развива и да инвестира в изкуствения интелект. Този коментар направи в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria доц. Мартин Захариев, старши правен експерт във фондация "Право и Интернет" и преподавател в УниБИТ.

Той потвърди, че законодателството може да следи дали се спазват интересите и правата на гражданите.

Експертът обясни, че на проведената във Великобритания среща на върха основна тема е била безопасността и управлението на рискове от изкуствения интелект. Според него изненада на срещата е включването на Китай, защото страната прилага собствени, различни правила за AI.

„Международните компании, които оперират на чужда територия, трябва да се съобразяват с регулациите и ограниченията на различни държави. В ЕС е най-строгият контрол за защита на личните данни, което би създало трудности на китайски компании да пробият на европейския пазар“, посочи доц. Захариев.

И обясни, че можем да очакваме всякакъв тип иновации в сферата на изкуствения интелект. „Преди само няколко години идеята за AI звучеше като фантастика. Според мен не може да си представим какво ще се случи с развитие на технологиите само след няколко години, толкова е експоненциално“, отбеляза експертът.

Той напомни, че изкуственият интелект работи в много сфери, което е изключително полезно, но трябва обществото да се придържа към базови ценности и технологията да служи на човека, а не обратното. „Никоя технология не е добра, нито лоша, сама по себе си, а е важно как се използва от хората“, надява се Мартин Захариев.

По думите му опасностите от въвеждане на изкуствен интелект в социалните мрежи са свързани с това, че не е ясно къде отива информацията, която AI събира и как тя се използва.

Доц. Захариев се надява тя да е достоверна, за да ѝ се довери потребителят, както и да са гарантирани авторските права. Той вярва, че пътят за регулация е чрез транснационално сътрудничество, като се приемат инструменти с наднационален характер, но потвърди, че засега добрият пример за това е само в рамките на ЕС.

Експертът допусна, че е напълно възможно AI да се използва и в търговските войни.

Как стартъпът за изкуствен интелект „хAI“ на Мъск ще бъде интегриран в платформата „Х“? Изостава ли България с прилагането на изкуствен интелект? Какво ще включва стратегията за развитие на новата технология за нашата страна? Помага ли лабораторията за изкуствен интелект и виртуална реалност на УниБИТ на студенти, докторати и преподаватели да развиват научно-развойна дейност?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:33 | 10.11.23 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още