fallback

Илия Караниколов: Трябва да привличаме инвеститори с квалифицирани кадри, не с евтин труд

На 7 ноември Investor Finance Forum събира финансово-инвестиционната общност в региона

20:05 | 03.11.23 г.

Интересът на чуждестранните инвеститори към България никога не е стихвал, а е на приливи и отливи, отчитащи различните икономически цикли. Това каза Илия Караниколов, председател на УС и изпълнителен директор на Българска банка за развитие, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria. Повод за гостуването му бе предстоящият на 7 ноември Investor Finance Forum - най-голямото събитие на финансово-инвестиционната общност в региона, в което Караниколов е участник.

Отчита се и по-ниската цена на работната сила в страната, каза Караниколов. "Мисля, че правилно се предприемат стъпки по-ниската цена на труда да не е основният фокус. Трябва да се наблегне на образование и да привличаме инвеститорите с квалифицирани кадри, които да получават и по-добро заплащане на труда, който влагат в тези международни компании".

"Забелязва се навлизане на т.нар. центрове за развитие на определени компании. Всеки месец се обявява поне по една такава инвестиция, което значи, че се набляга на инженерния състав, на висококвалифицираните кадри в България да разработват продукти за западните си контрагенти или собственици", заяви Караниколов.

За 12-а поредна година Investor Finance Forum, считан за годишна среща на финансовата и инвестиционна общност в България, ще събере експерти от банковия и финансовия сектор, представители на фондови борси от региона и регулатори, институционални и индивидуални инвеститори, каза Десислава Попова, главен редактор на Investor.bg, която също гостува в предаването.

Форумът ще включва макроикономически анализ на обстановката у нас и по света и ще проследи тенденциите на капиталовите пазари в България и региона чрез изпълнителните директори на Българската, Македонската, Загребската и Букурещката фондови борси. Програмата на събитието включва още дискусия, посветена на добрите ESG практики, и панел за финтех сектора, както и дискусия на тема активни инвестиции, в която водещи инвеститори ще разкажат за своя опит.

"Форумът има широк обхват. Започваме с общ поглед към икономиката и преминаваме поетапно към различни сегменти на пазарите. Форумът дава и много добри възможности за бизнес контакти между самите участници, защото е припознат от инвестиционната общност като мястото, където се осъществяват тези срещи", изтъкна Попова. "Форумът ще представи и класация на взаимните фондове в България по доходност", допълни тя.

Подробности за програмата и участниците в Investor Finance Forum ще откриете тук, където може да се регистрирате безплатно за присъствие на място. 

Гледайте целия разговор на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:08 | 03.11.23 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още