fallback

Димитър Кинов: Очакват се трусове при доставките на пазара за суровини

При цените на основните метали се наблюдава ръст спрямо преди пандемията с 50%, съобщи търговският директор на FoxLaser

16:10 | 24.10.23 г.

Макар че все още не се усещат, очакват се трусове при доставките на пазара за суровини. Проблемите с тях зависят и от страха на дистрибуторите, свързан с войната в Близкия изток. Тази прогноза в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Димитър Кинов, търговски директор на FoxLaser, компания за обработката на метални и неметални листови и профилни материали.

 „В цените на основните метали се наблюдава ръст от 50% от преди пандемията, като това повишение се плаща от малкия бизнес и крайния потребител, посочи той и обясни, че през Covid кризата се наблюдаваше недостъпност при опитите за закупуване на суровини и непредвидимостта при цените им.

Кинов се надява, че Европа ще е подготвена за трусове на пазара, свързани с войната в Близкия изток, и допълни, че важен фактор е доколко Турция ще бъде замесена в нея.

Той припомни, че проблемът с доставките на суровини след началото на войната в Украйна не е бил дали ще пристигат материалите, а кога.

„След началото на Covid кризата дистрибуторите на суровини се презапасяват и това води до трудно намиране на материали“, обясни Кинов и предупреди, че този сценарий може да се повтори, ако страхът на дистрибуторите за войната в Близкия изток е същият.

Според него проблемът може да се наблюдава в Европа и ще зависи от това колко биха били склонни дистрибуторите на суровини да освобождават запасите си.

„В цените на основните метали се наблюдава ръст отпреди пандемията с 50%. Това повишение се плаща от малките производители и крайния потребител“, потвърди Кинов.

Димитър Кинов смята, че зелената сделка е плавен процес, който се прилага постепенно и не би рефлектирал негативно върху бизнесите. „Периодът е достатъчно дълъг, за да може всички да се подготвят и да не предизвика стрес в компаниите“, коментира той. Според него е възможно преходът да наруши конкурентоспособността им, но е категоричен, че производството на суровини по стандартите на ЕС ще им позволи да търгуват с партньорите им.

Кои са предизвикателствата в металообработващата промишленост? Ще се справят ли енергоемките предприятия при ново поскъпване на енергоносителите? Защо FoxLaser придоби база в Ботевград, в която се обработват тежки изделия? На какво се дължи ръстът на печалбите на компаниите? Кои са партньорите на компанията?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:10 | 24.10.23 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още