fallback

Процикличните индустрии приятно изненадват анализаторите в сезона на отчетите

Рецесията не е напълно избегната, коментира Иво Коларов, старши консултант във FactSet

22:08 | 10.08.23 г.

Процикличните индустрии приятно изненадват анализаторите в сезона на отчетите. Това каза Иво Коларов, старши консултант във FactSet в предаването ''В развитие'' по Bloomberg TV Bulgaria.

Той посочи, че анализаторите са били твърде скептични към едни сектори и оптимистични към други. „Тези сектори, към които бяха скептични, и основно тези циклични сектори като продажби на автомобили, пътувания, авиолиниите, се представят добре тази година през тримесечието“, отбеляза гостът в предаването.

„Ясно се вижда, че проциклични индустрии се справят добре в много несигурна икономическа обстановка. Това е динамика, която анализаторите не успяха да уловят“, каза Коларов.

Той допълни, че финансовите сектори в Европа и САЩ се справят доста добре. По думите му на фона на несигурна икономическа обстановка това е повече, отколкото можем да се надяваме от този пазар конкретно.

''Всяка година имаме ново събитие, което повлиява силно на икономиката. За компаниите винаги е по-добре да се подсигурят, да дадат по-ниски таргети за постиженията си и да ги надскочат, ако могат. Всички компании се опитаха да се подготвят за най-лошия икономически сценарий - дълбока рецесия. Това в случая се отплати, защото успяха да се справят по-добре от очакваното“, коментира събеседникът.

Коларов е склонен да се съгласи с тезата на някои анализатори, че рецесията не е напълно избегната, а по-скоро ще бъде отложена във времето.

''От дълги години не сме живели в такава обстановка, където с години няма повод за оптимизъм. Искаме пак да влезем в един период на подем, но в момента натрупването на всички тези събития – пандемията, войната, до такава степен е повлияло на икономиката, че няма как да преминем без никаква рецесия в следващите месеци или години'', коментира анализаторът.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:09 | 10.08.23 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още